Вижте видео от протеста срещу новите цени на винетките в Пловдив!

Около 30-на души с 15 автомобила се събраха на първия в страната протест срещу увеличената с 30 лева цена на винетките в Пловдив. Въпреки очакванията на организаторите да дойдат близо 300 души, недоволството не успя да постигне планирания ефект.

Недоволните от новите цени на годишните винетки, които влизат в сила от 1 януари следващата година, се събраха на една от бензиностанциите в пловдивския квартал „Кючук Париж“. Те бяха охранявани от 4 патрулни автомобила, като на практика полицаи и журналисти бяха толкова, колкото и протестиращите.

Организаторът на протеста Антон Дончев обясни, че инициирал акцията без да знае за националния протест на 28 ноември. Категоричен беше, че ще участва и в него.

Срещу повишаване цената на винетката протестирам не само аз, много хора са в това число. Не може, при положение, че седем месеца по-рано министър Лиляна Павлова е казала, че в техния мандат няма да има увеличение на цената, в един момент, седем месеца по-късно вече над 50% увеличение. Мислите ли, че е нормално това? – запита риторично Дончев.

Сред протестиращите имаше само едно такси, но бяха дошли доста пенсионери. Атанас Станишев обясни, че му се налагало да излиза от града до село само в петък събота и неделя.

Имам една кола от 1987-а година, бях в Либия едно време, една ладичка, с нея си карам. Защо трябва да плащам 100 лева? – питаше възрастният човек.

Единственият таксиметров шофьор Володя Домошенко обясняваше, че прибавена към другите такси, които плащат таксиджиите, цената на винетката изглежда непосилна.  И настояваше да бъде обвързана с минималната работна заплата.

С колко са увеличили заплатите, че толкова, с 50% да скача цената на винетките? Такива некачествени ремонти, то може ли 2 см асфалт да слагат и да искат такива цени на винетките? – ядосваше се Домошенко.

В 10:30 протестиращите се подредиха, надуха клаксоните и тръгнаха на обиколка из квартала. Те се заканиха, че ще отидат на протест и тази вечер в Пазарджик, където ще се съберат шофьори от региона.

Вижте видео от протеста на пловдивчани!

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top