Вижте „Домът на футбола“ – новата база на националите и БФС (СНИМКИ)

Днес бе открита новата база на националния отбор и новата сграда на Българския футболен съюз на територията на резиденция „Бояна“. Събитието се състоя на една от най-паметните дати за българския футбол – 17 ноември, на която победихме Франция с 2:1 на стадион „Парк де Пренс” преди 23 години и се класирахме на Световното първенство в САЩ.

На церемонията присъстваха президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, президентът на УЕФА Александър Чеферин, специалният съветник на президента на ФИФА Джани Инфантино – Звонимир Бобан и вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев. Събитието бе уважено и от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, като петимата прерязаха лентата на новото съоръжение. Откриването на базата събра елита на българския футбол, членове на Изпълнителния комитет на БФС, членове на Изпълнителния комитет на УЕФА и президенти на европейски федерации.

Базата на територията на резиденция „Бояна“ струва 10 милиона евро, от които 9.5 милиона са по спечелени проекти на ФИФА и УЕФА. Останалите средства за построяването на уникалното съоръжение, каквото нито една спортна федерация в България не е изграждала до този момент, са осигурени от бюджета на Българския футболен съюз. Цялата база е разположена на 60 декара, които са отпуснати на БФС за ползване за срок от 30 години с решение на Министерски съвет и подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов. Комплексът включва три терена, от които единият с изкуствена трева, мултифункционална зала на 1000 кв. метра, корт за тенис, хотелска част за 100 души и новата офис сграда на БФС.

Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че построяването на Национална футболна база е сбъдната мечта за него.

„Не бях чул в последните 20 години да се кажат толкова хубави думи за мен, беше приятно. Искам да благодаря на министър-председателя г-н Борисов, който предостави този прекрасен терен и помогна за това да се получи. Благодаря на УЕФА, която предостави 95 процента от средствата, също и на ФИФА, която помогна за построяването на многофункционалната зала със средства по програма „Гол“. Благодаря на моето семейство, което ме изтърпя в последните 6 години. Искам да благодаря на моите колеги от Изпълкома на БФС и на администрацията на централата, защото не беше лесно. Това е сбъдната голяма мечта за мен и поколения български футболисти. Гостите бяха много впечатлени от това, което сме направили. Тук ще тренират всички възрасти. Надявам се до една година да вдигнем нивото на националните отбори. Сега искам да си почина защото 6 години се занимавах с този проект всекидневно“, каза Борислав Михайлов в словото си по време на откриването.

Новият „Дом на футбола“, както ще се нарича централата на БФС, е с разгъната площ 2500 кв. метра, с конферентна зала за 70 души. Комплексът по проект на архитектурно бюро „Амфион“, обхваща четири сгради, три игрища и се разполага в подножието на Витоша, заобиколен със зеленина и зони за отдих.

„Щастлив съм да бъда тук с вас на откриването на Националната футболна база „Бояна“. Поздравявам Борислав Михайлов за завършването на този изключително амбициозен проект. Знам, че не беше лесна задача и имаше много трудности за преодоляване, но Борислав бе убеден в целта си да осъществи този проект. Хората може би са били скептични, когато Боби стартира този проект, но сега виждат, че е бил прав. Знаем, че беше голям вратар, но виждаме, че си смел лидер, който прави много реформи. Някои хора не са щастливи от това и се притесняват от промените, но ние знаем, че го правиш за доброто на българския футбол. Впечатлен съм от резултата, от сериозните усилия и смятам, че в дългосрочен план ще помогне за развитието на българския футбол. Възможно най-добрите условия за футбол, трябва да са водещ принцип в работата на ръководителите. Впечатлен съм и съм щастлив, че УЕФА инвестира в толкова хубав проект. Без Боби не смятам, че това щеше да е възможно. Това е един от най-хубавите тренировъчни центрове, които съм виждал в Европа”, каза президентът на УЕФА Александър Чеферин на официалното откриване на новата база на БФС.

Хърватинът Звонимир Бобан, който е специален съветник на президента на ФИФА Джани Инфантино, заяви при откриването, че ръководството на БФС е направило нещо невероятно.

„Това е велик момент за всички футболни хора в България, за УЕФА, които са инвестирали сериозни средства в него, и за ФИФА, които подкрепят развитието на футбола навсякъде по света“, каза Звонимир Бобан.

„Когато има нова качествена инфраструктура, успехите не закъсняват. В спорта има много ръководители, но в историята остават тези, които успяват да сложат тухла върху тухла, да построят нещо полезно за целия народ и целия спорт. Боби Михайлов и екипът му са от тези ръководители“, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

В разработката на комплекса са използвани множество нови технологии, различни методи за устойчивост и вписване в околната среда. На единия от терените е изградена трибуна за 340 души. Терените ще бъдат използвани за лагери на „А“ националния и младежкия национален отбор на България, както и за юношеските формации. В мултифункционалната спортна зала ще може да се провеждат тренировки и контролни мачове по футзал, тенис, волейбол, баскетбол и хандбал.

Снимки: bfunion.bg

Подобни статии

Top