Вижте защо викат шефа на Трето РУ Никола Симов в съда

Шефът на Трето РУ в Пловдив Никола Симов да бъде призован в съдебната зала по делото за купуване на гласове в полза на общинския съветник от ЗС „Александър Стамболийски“ Кирил Търев, разпореди днес Пловдивският районен съд. Инспектор Симов ще бъде призован  за 2 август. За тогава бе отложено делото срещу обвинения в пазаруване на гласове за съветника Иван Димитров, което се гледа днес за пореден път в града под тепетата.

На днешното заседание се състоя очна ставка между свидетеля Тодор Котов, подал сигнал на тел. 112, че искат да купят гласа му срещу 30 лева  и полицая от Трето РУ  Димитър Чоплишки. Ченгето било част от екипа, изпратен на срещата с Котов на бензиностанция на бул. „Дунав“.

По време на очната ставка полицаят разпозна Тодор Котов. Служителят на реда посочи, че е сигурен в самоличността му,  още преди свидетелят да бъде извикан в залата. Тодор обаче беше категоричен, че нито е ходил на бензиностанция, нито се е срещал с полицаи. Той обяви, че не познава Чоплишки и предположи, че може да го е виждал в Трето РУ, докато е бил призоваван по случая.

Униформеният разказа пред съда, че на 19 октомври 2015 г. бил дежурен и от районното той и партньора му Чавдар Данев били изпратени на среща с Котов, която се състояла на бензиностанция на бул. „Дунав“. Там двете ченгета се разговаряли с Котов. Той им казал, че преди да се обади, съседът му – Саркис Саркисян, му предложил сумата от 30 лева, ако гласува за Търев. Парите Тодор трябвало да вземе от друг мъж – подсъдимия Иван Димитров.

Чоплишки поясни, че той не е осъществявал контакт с Димитров. Полицаят посочи, че случаят е бил вписан в списъка, който двамата с колегата му попълват със заявките, на които ги изпращат по време на смяната и допълни, че за всяка от тях впоследствие се съставяла докладна записка.

Тъй като Чавдар Данев не се яви днес в съда за очната ставка с Котов, насрочена от предишното заседание, му бе наложена глоба от 100 лева. Очната ставка с него, насрочена, за да се потвърди дали Тодор се е срещал с полицейския патрул, бе отложена за следващото заседание на 2 август. За тогава ще бъде призован и дежурния по управление в същата вечер – инспектор Къркеланов.

Припомняме, че това е първото наказателно дело за купуване на гласове на местните избори в Пловдив. То е срещу 33-годишния Иван Димитров, който е обвинен, че е предложил по 30 лева на Саркис Саркисян и Тодор Котов, за да гласуват в полза на Кирил Търев.

Той бе сред съветниците с най-много преференциални гласове на изборите в края на миналата година. 24-годишният съветник получи 1292 преференции и от 8-ма позиция се пренареди до втора в листата на ЗС „Александър Стамболийски”.

 

Подобни статии

Top