Вижте защо учителката Теодора Вецова писа на Тотев!

Сигурно си спомняте за учителката от Пловдив, която написа пост във Фейсбук с призив до кмета Иван Тотев да бъдат предприети мерки срещу безхаберието на шофьорите, които не зачитат предимството на пешеходците. Теодора Вецова написа писмото до градоначалника, след като самата тя бе блъсната миналия понеделник на пешеходна пътека в кв. „Кючук Париж“ – същата, на която бе прегазен и 63-годишния Димитър Димитров от 24-годишния Милан Дивеков. 

Ние от DCNEWS решихме да ви разкажем повече за самата нея.  

Теодора е млада жена с две мънички деца – момиченце на 2 и момченце на 4 години и половина. Тя е родом от Хасково, но се омъжила в Пловдив. Завършила е английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Преди да стане учителка работила 10 години в туристическа агенция, но след края на майчинството решила да се върне към професията на учител. „Винаги съм искала да преподавам и дори, докато бях в агенцията, също съм преподавала в различни курсове“, обяснява Теодора. В момента работи в СОУ „Константин Величков“ в „Кючук Париж“.

Във фаталната понеделнишка сутрин на 28 март, Теодора отива на работа и минава през пешеходната пътека на бул. „Никола Вапцаров“ в близост до комплекс „Нептун“. „Отивах на работа – буквално бях на две минути от училище. Не съм бързала за началото на учебните часове. Питаха ме: „Не видя ли колата?“ – Видях я, точно нея гледах. Но тя намаляваше скоростта и реших, че вероятно ще спре. Почти бях на отсрещната страна на тротоара, когато тя ускори. С периферното си зрение видях, че шофьорката не спира джипа си, обърнах се с цялото си тяло към нея, изкрещях, колената ми се удариха и протегнах ръце, но най-вече усетих как се удари главата ми и зъбите. И така се отблъснах назад.“, разказва младата жена. Все още помни всяка секунда от инцидента.

В началото Теодора била много зле и дори не вярвала, че това й се случва. Видяла две нейни ученички и ги помолила да предадат в училище, че ще закъснее. Шофьорката, която причинила катастрофата, също била уплашена. Жената тъкмо водела дъщеря си на училище. Качила момичето на такси, а пострадалата учителка в автомобила си и я завела при личния лекар.

„Тя реагира адекватно. За мен тя е добър човек, но просто е един от многото шофьори, за които пешеходната пътека не значи нищо“, обяснява учителката. „Аз по принцип се ядосвам на тези неща търся си правата. На моите ученици също казвам, че не трябва да чакаме, че трябва да направим знак, защото има пешеходна пътека. Неведнъж и аз съм го правила. Точно на тази пешеходна пътека – поне 20 пъти. Със скрита камера заснехме как точно на тази пешеходна пътека не ми спряха 7 автомобила. А защо трябва да сме благодарни на шофьорите, че спират, това е тяхно задължение.“, коментира пострадалата жена. И разказва, че тази пешеходна пътека води към две училища, а през нея постоянно минават деца.

След инцидента Теодора била прегледана и от ортопед-травматолог. Именно той съобщил за случая в Районното полицейско управление. Два дни по-късно се оказало, че коленете на младата жена започнали да събират кръв, та се наложило тя да бъде изпомпена от ставите. Сега Теодора се надява да се размине само с това и с уплахата.

Но вечерта, след инцидента, решила да напише пост до кмета Иван Тотев. „Всички ме питат, защо кмета, защо не на КАТ? Какво ще ми помогне КАТ? Аз не говоря за глоби, аз говоря за промяна на културата на шофьора, на мисленето му!“, категорична е младата учителка.

Тя предлага на кмета да заложи средства за промяна в пътната инфраструктура. „Точно на това място трябва да има повдигната пешеходна пътека, а и на много други места“, обяснява Теодора. По думите й точно на тази зебра имало светофар с бягащ пешеходец, но той дори не се забелязвал.

Младата жена се радва, че Иван Тотев е споделил на стената си във Фейсбук нейния пост. „Аз не го нападам, не търся възмездие, не търся глоби. Аз искам да променим този начин на мислене. Самата аз няма да стоя и да чакам някой шофьор да благоволи да спре. Ще му показвам, ще спре и ще мина. Докато бях с количката си мислех да сложа някакво флагче, за да ме виждат шофьорите. Сега наистина ще си направя, защото няма да се откажа от тази идея!“, категорична е Теодора.

Тя смята, че един ден мисленето на хората наистина да се промени. Дори предлага електронните медии да разпространяват в ефира периодично послания до шофьорите: „Днес спряхте ли на пешеходната пътека?“. Според нея така апелът ще се набива в съзнанието и това може да доведе до промяна.

Подобни статии

Top