Вижте за какво гласуват 18-годишните в Пловдив и Асеновград (СНИМКИ)

И тази година много млади хора ще гласуват на изборите за първи път. Оказва се, че много от тях са силно мотивирани да упражнят правото си на глас и се надяват това да промени ситуацията в България. Срещнах се с няколко 18-годишни младежи от Пловдив и Асеновград.

18-годишната пловдивчанка Дима Цонкова е ученичка в ЕГ „Пловдив“. Абитуриентката се готви за следване и последваща реализация в Съединените щати. Въпреки това се интересува от политическата ситуация в родната си страна и се надява нейният глас да промени нещо.

 Много се вълнувам. Наистина от много малка имах голям мерак да гласувам. Не смятам, че моят глас ще промени нещо, нямам някаква розова визия за нещата, че всичко ще стане страхотно, но смятам, че това е една невероятна възможност, от която всеки човек трябва да се възползва, твърди Дима.

Илко Амбарев е навършил 18 години през септември. Учи електрообзавеждане в Професионална гимназия „Цар Иван Асен ІІ“ в Асеновград. Доброволец е в няколко неправителствени организации.

Като цяло мисля да дам своя глас, защото според мен това влияе на държавата, не като масата от младежта, която мисли, че като цяло какво ще променя аз с единия глас, но мисля, че глас по глас, се събират нещата, убеден е младежът.

 И Илко, и Дима вече са обсъждали със своите родители и приятели ситуацията в страната. Не я харесват и имат своите препоръки към политиците какво да променят, за да не бягат младежите в чужбина.

Смятам че има светлина в края на тунела, но бих посъветвала управляващите да се погрижат да намерят реализация за младите кадърни хора, категорична е Дима.

Трябва да се направят повече неща, които да ангажират младежта в извънкласни дейности. Аз лично имам немалко такива, но почти всички, които познавам и които са на моята възраст, в повечето случаи седят в къщи или евентуално излизат, но нямат конкретни извънкласни дейности, извън това, което се прави в училище, разказва Илко.

 Според момчето извънкласните дейности ще ангажират младежите с работа и те ще посягат по-малко към наркотиците и алкохола. И той, и Дима са на мнение, че обикновеният човек може да промени нещата и че народът прави държавата, а не държавата народа.

Нурхан Йорданов е от ромската махала в Асеновград. Навършил е 18 години. Тази година ще гласува за първи път, но преди да използва за първи път основното си гражданско право, се чувства притеснен. Нурхан е християнин и изповядва протестантство. Преди да гласува за първи път, е обмислил много добре избора си. Казва, че било трудно. Помогнал му пасторът на квартала.

Коментирал съм с пастора за кого да гласувам. В църквата ни разказваха за избора, как да избираме, да намерим правилния път… Това ни разказаха в църквата – на всички, не само на мен. На всички младежи, които за първи път ще гласуваме. Казаха ни, че трябва да мислим и да слушаме големите, сподели Нурхан.

 Мехмедали Махмуд живее в асеновградския квартал „Запад“. Иска да гласува от малък – досега винаги е ходил с родителите си, когато е имало избори и е много развълнуван.

Аз от много години насам, като гледам родителите си как гласуват, имам желание  да пробвам и аз, да дам своя глас, да видя дали ще стане нещо благодарение на мен. Вълнувам се – това все пак ми е първия път, усмихва се момчето.

Мехмедали също е направил своя избор. Не казва какъв е и това е негово право. Надява се, че гласът му ще допринесе за доброто на народа. И той, и Нурхан са говорили с приятели и близки за ситуацията в България. Според тях ситуацията е трагична.  И двамата младежи искат да има работа за всички. И за турци, и за българи, и за цигани. Да няма разделяне на етнически принцип. За да може всички да имат стимул да учат и да работят. Иначе са готови да тръгнат за чужбина.

Подобни статии

Top