Вижте как ГДБОП арестува перачи на пари (СНИМКИ И ВИДЕО)

Специализираната полицейска операция на служители на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура и със съдействието на НАП, е реализирана вчера сутринта на територията на София. Разследването е било насочено към неутрализирането на дейността на организирана престъпна група, занимаваща се с данъчни престъпления и пране на пари и нанесла щети на бюджета. Разследвана е дейността на търговски дружества, които са осъществявали вътрешнообщностни придобивания на стоки – месо, от страни, членки на Европейския съюз.

В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания на над 18 адреса и обиски на 9 лица, които първоначално са били задържани в рамките на 24 часа. В последствие 3-ма от тях – собственикът на фирмата Р.Т. и двамата му служители –  В.М. и М.М.,са привлечени като обвиняеми.

Установено е, че като финансист на групата В.М. е обезпечавал интернет банкирането и е извършвал финансовите операции, свързани с укриването на придобити по престъпен начин финансови средства. М.М. е контролирал кухите търговски дружества, които по документи са осъществявали вътрешно-общностно придобиване на месо. Той е участвал и в подмяната на документи при преминаването на ТИР-овете на границата на страната, с цел да бъде избягван финансов контрол. В негов офис са намерени и иззети печати на чуждестранни търговски дружества, занимаващи се с производство на месо. При проследяването на шофьора на В.М. са открити пари /левове и валута/ на стойност от около 400 хил. лв. и документи, които рано сутринта той е изнесъл от трезор на банка, след като е разбрал за действията на ГДБОП.

В рамките на извършената огромна по обем работа са разпитани над 20 лица, в хода на извършения оглед на складовата наличност и инвентаризация от контролните органи, е установена липса на стоката. Изяснено е, че тя е реализирана „на черно“ на територията на страната, без да бъдат издавани необходимите счетоводни документи. По този начин дружествата избягвали плащането на данъчни задължения, изразяващи се в неначисляването на 20% ДДС. Щетите към държавата се изчисляват за над 600 000 лева към момента за данъчен период от шест месеца.

Това е поредна успешна съвместна реализация, целяща неутрализиране на престъпления, свързани с данъчната система, чрез които се нанасят огромни щети на държавния бюджет.

Подобни статии

Top