Вижте как се взема пръстов отпечатък в УМБАЛ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Поне 15 минути отнема първоначалната регистрация на пациентите по пръстов отпечатък. Това потвърдиха служители в УМБАЛ „Св. Георги“, където днес бе демонстрирана новата система. Тук вече са монтирани няколко пръстови идентификатора и въвеждането им продължава.

Според Даниела Биринджиева от регистратурата на Клиниката по УНГ, за първоначална регистрация пациентът трябва да съобщи ЕГН-то си. След попълването, системата изпраща данните в НАП, те се попълват автоматично в програмата, излиза прозорец с изрисувани две ръце, на която се избира кой пръст пациентът иска да бъде сканиран. След това се извършва самото сканиране. За да е успешна регистрацията, процедурата  се повтаря по три пъти на всяка ръка.

Доста по-малко време отнема идентификацията по отпечатък, обясни служителката.  По думите й в бъдеще системата много ще улесни работата на администрацията в болниците. Засега обаче това не се получава, тъй като все още върви обучителния период.

Според подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева, която заедно със зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков представиха новата система пред шефовете на 46 болници в областта, регистрацията обаче трябва да бъде доста по-кратка – около минута и половина.

Пред журналисти беше демонстрирано как се прави нова регистрация и как се проверява вече регистриран пациент. За целта самият управител на Университетска проф.д-р Карен Джамбазов, който се е регистрирал вчера, се опита да се идентифицира.

Въпреки че би трябвало той да бъде разпознат от системата веднага след сканиране на пръста му, служителите му поискаха дата на раждане, а след като идентификацията не се получи, се наложи да даде и ЕГН. Накрая идентификацията все пак беше успешна и премина за около 2 минути.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков също позира пред пръстовия идентификатор.

След представянето пред журналисти бе направена и мултимедийна презентация на новата система пред представители на 46 лечебни заведения.

Подобни статии

Top