Вижте как се пътува по АМ „Тракия“ при 2 см снежна покривка? (СНИМКИ)

Ако днес ви се е наложило да пътувате по магистрала „Тракия“ в участъка от Сливен до Пловдив, то това със сигурност е било цяло приключение. Е, на мен ми се наложи. След прекрасно изкараните празници, време беше и ние да се приберем у дома.

За да избегнем обещавания от всички медии пътен трафик и задръствания по магистралата, тръгнахме в по-ранен час – в 13.20 часа. Няма да разказвам за изключително непочистените улици на Сливен – това там е ежедневие. Също толкова непочистен бе и участъкът от изхода на града до ямболската детелина, а в добавка 50-на младежи бяха решили да си спретнат дрифт състезание на пистата на летище Бършен.

След детелината се оказа, че пътят е разчистен, имаше и снегорини. На около километър след пътния възел бе и първата катастрофа – ауди и мерцедес, като мерцедесът бе в канавката. Ранени явно нямаше, но в усложнената пътна обстановка самото ПТП си беше проблем, въпреки, че имаше полицейски патрул на мястото.

Абсолютно непочистен беше изходът за магистралата – сякаш на ОПУ – Ямбол не му се е занимавало със сливенския изход. В същото състояние бе и самата магистрала поне до Стара Загора, а автомобилите караха със скорост като по междуградски второстепенен път – между 60 и 80 км/ч. Тук там някой джигит изпреварваше с около 120 км/ч. Два снегорина се опитваха да разчистят участъка, но явно не бяха достатъчни.

След Стара Загора ситуацията стана неуправляема. Макар че там пътното платно беше по-черно, явно шофьорите бяха решили, че могат да увеличат скоростта. И започнаха катастрофите – поне 4 до изхода от Чирпан. А там – обърнат ТИР. В 15.00 ч. Сякаш никой не беше споменал за ограничение на товарните автомобили над 12 тона след 14.00 ч., макар че на единия от краймагистралните паркинги полицаи бяха посъбрали 5-6 ТИР-а.

В пловдивския участък ситуацията беше направо европейска – почистена магистрала, поне 10 снегорина и трафик – като в нормален неделен ден. На две от бензиностанциите ТИР-ове изчакваха чинно да премине времевото ограничение, за да тръгнат отново на път.

Отдъхнахме си обаче едва в Пловдив, където снегът сякаш бе валял вчера.

Според спътниците ми този репортаж трябвало да бъде озаглавен 97 лева за винетка. Но за съжаление и джигитите по пътя не бяха по-малко.

 

Подобни статии

Top