Вижте кой изписа съкровищата в подлеза на Пощата

Той е на 30 години. Започва да рисува по стените от малък. И все още го прави – с любов и желание. Наричат го Сайборг и се занимава с графити арт. Става известен в цяла България с изрисуваните от него върху софийски трафопост образи на Левски, Ботев и други български герои. В Пловдив пък го запомнят с фреската на българските златни съкровища върху една от стените в подлеза на Пощата.

Казва се Иван Величков, завършил е в Медицинският университет в Пловдив, специалност зъботехника. Доскоро работел в зъботехническа лаборатория в София. Сега се занимава с татуировки в студиото на свой приятел.

Иван е роден в столицата, където учи в Художествената гимназия. Майка му е пловдивчанка и част от живота му преминава в града под тепетата. Пътува много, но смята, че Пловдив е неговото място, а не София.

С графити започва да се занимава съвсем случайно. Не понася драсканиците по стените на подлеза на гарата и решава да ги стилизира. Оттогава едно от хобитата на Сайборг,  е да рисува графити арт.

Става известен с патриотичен графит на един трафопост в София. На него са изрисувани Левски, Ботев, Бенковски, Цар Борис I, Паисий Хилендарски… Някой снима рисунките и ги пуска в интернет. Споделят се и досега в социалните мрежи.

По поръчка на общината 27-годишният майстор започва да рисува подлеза на пощата на ул. „Гладстон“. За месец на червен фон в подлеза изгряват златните и сребърни съдове от Панагюрското, Рогозенското, Вълчитрънското и Боровското съкровище. Всичко е направено със спрейове, при това изключително качествени.

Авторът работи напълно безплатно. Площта, върху която рисува е 60 метра на 4 метра и гълта промишлено количество материали. Парите за спрейове и материали – около 2500 лева осигурява общината.

А Иван наистина има опит. Той е рисувал графити в Англия, Германия, Холандия и в балканските държави. Ходил е на доста стрийт фестивали и е наясно, че там не се рисува така безразборно. Категоричен е, че рисуването със спрей върху културните и архитектурни ценности е вандализъм, но твърди, за повечето райтъри това е форма на протест. Разказва, че досега никога не са го хващали да прави графити незаконно. А и самият той избягва да рисува без проект, съгласуван с институциите. Освен у дома си. По стените на дома си в Пловдив непрекъснато експериментира.

Обучението в  Художествената гимназия помага на Сайборг при графитите, но той признава, че разликата между живописта и уличното изкуство е голяма. А напоследък прилага наученото в училище и върху тялото – рисува татуировки.

Разказва, че при него идват всякакви хора. И че модата на китайските и японски йероглифи по тялото е отминала. По думите му сега са по-модерни цветните татуировки – цветя, фигури, символи, букви.

Плановете на Иван са да продължи да прави графити като този в подлеза на пощата. Той рисува по-реалистични изображения върху стените и именно това е стилът, по който ще го разпознаете като художник.

Планира да предложи на общината нови проекти. Засега избягва да ги разгласява – от чисто суеверие, да не им мине котка път.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top