Вижте кой празнува имен ден днес!

Православната църква почита паметта на княз Боян Български.  Енраво̀та е най-големият син на хан Омуртаг. Носи и името Воин (или с транскрипция Боян). Канонизиран е като Св. мчк Боян-Енравота, княз Български.

По сведения на охридския архиепископ Теофилакт Охридски[2] 11 век Енравота попада под влиянието на пленения византийски епископ Кинам и приема от него християнското кръщение под името Боян. Поради влечението си към християнството, той бива лишен от правото си на престолонаследник от баща си Омуртаг. След смъртта на Омуртаг на българския престол се възкачва третият му син Маламир, в чиято лоялност към „отечествените богове“ Омуртаг не се съмнява.

Енравота моли брат си да му даде пленника Кинам, който е в тъмница по заповед на Омуртаг, заради отказа си да се отрече от християнството. Без да подозира причината за молбата му, Маламир я удовлетворява. Когато обаче научава, че Енравота е станал християнин под внушението на Кинам, ханът тълкува това като предателство, спрямо родовите традиции и влечение към изконните врагове – ромеите. Той призовава брат си и му нарежда да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ Енравота-Воин бива посечен с меч по заповед на хана. Според житието, преди да бъде посечен, мъченикът изрича слова, които само 3 десетилетия по-късно се оказват пророчески:

„…Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българската земя, въпреки опитите ви да я възпрете чрез моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат Божи храмове и чистите свещеници ще служат на чистия Бог, и жертвоготовно ще въздадат възхвала на жизнедаряващата Троица. Идолите, заедно със жреците и техните небогоугодни капища, ще се срутят и потънат в небитието, сякаш никога не са съществували. А единствен ти (Маламире), след много лета, ще погубиш безбожната си душа, не получавайки нищо заради жестокостта ти.“

След смъртта си е провъзгласен за мъченик. Всъщност под името мъченик Боян–Енравота, той става първият в историята и агиологията светец от български произход.

Църквата почита също паметта на Преп. Иларион., Св. Стефан. и Св. свщмчци Георги и Петър.

Преп. Иларион Нови живял по времето на византийските императори иконоборци Лъв Исаврянин и Константин Копроним. Той приел монашество още в ранна младост и постигнал големи духовни висоти. Преп. Иларион бил иконопочитател. Затова манастирът му бил изгорен.

Имен ден празнуват: Албена, Баян, Бойка, Бойко, Бойчо, Боян, Бояна, Иларион

Подобни статии

Top