Вижте конните надбягвания и празничните оферти за Тодоровден

Тодоров ден в конна база Тракиев в Житница

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне).

По случай празника, конните бази в цялата страна организират специални чествания. Направихме списък с местата, където тази събота може да отпразнувате подобаващо Тодоровден.

Конна база „Хан Крум“ в с.Войводиново ви кани на традиционни състезания по прескачане на препятствия и народни кушии. Началото на празника е от 10,30 часа на стадиона до базата.

Базата е една от най-големите в България и разполага с 3 конюшни с просторни боксове за над 150 коня. На разположение са няколко пясъчни и тревни тренировъчни плаца.

Непосредствено до базата се намира най-големият хиподрум в България, където ежегодно се провеждат множество състезания – от българския календар, международни, балкански първенства.

Конна база „Тракиец” организира състезание по случай Тодоровден 28 февруари от 11 часа. Комплексът се намира в непосредствена близост до с. Житница, на 30 км. северно от гр. Пловдив, и е модерно оборудван за любителска и професионална конна езда.

Конна база „Драгалевци“ предлага на своите посетители специален ваучер за Тодоровден. С него може да подарявате услуги както в конна база „Драгалевци“, така в конна база „Хан Аспарух“.

Цената е 30 лв., и включва 60 мин. уестърн езда в базата. Можете да поръчате по телефон или имейл и така да зарадвате любимия човек.

По случай Тодоровден до 28.02.2015, всеки делничен ден може да запишете половин час безплатна езда в конна база „Нова звезда“ , разположена в полите на Витоша, на 20 км. от центъра на столицата. Всички, които се възползват от промоцията, ще имат право да закупят след това и ваучер за езда на половин цена.

Ако сте любители на по-далечните дестинации, то на Тодоровден може да отскочите до морската столица Варна. Традиционният турнир по конен спорт „Тодоровден“ ще бъде открит от 11 часа на 28 февруари в Конна база „Виница“, която се намира в края на едноименния квартал.

В надпреварата ще се включат ездачи от трите варненски клуба по конен спорт – ККС „Ангард“, СККС “Варна” и СК “Хан Кубрат”.

Традиционни конни надбягвания по случай Тодоровден ще се проведат и в Стара Загора на 28-ми февруари на конната база на Тракийския университет.

Те започват в 10:00 часа. Очаква се в състезанието да се включат жокеи от Стара Загора, Ямбол и Бургас.

Ще има надпревара в три паркура. Освен на конното състезание зрителите ще могат да се насладят и на демонстрации на прабългарска школа за оцеляване „Багатур“ и на атрактивни акробатични и гимнастически упражнения върху бързо галопиращ кон известни като – джигитовка.

По време на празника ще има и изпълнения на детски фолклорни формации от Раднево. Входът за всички зрители е свободен.

 

 

Подобни статии

Top