Вижте макета на въжения мост от Асеновата крепост до Свети Трифон (ГАЛЕРИЯ) - DC news

Вижте макета на въжения мост от Асеновата крепост до Свети Трифон (ГАЛЕРИЯ)

Рокерите от асеновградския клуб „Торнадо“ предлагат да бъде изграден въжен мост, който да свърже Асенова крепост с местността „Свети Трифон” над Асеновград. Братята на вятъра представиха макет на идеята си в Информационния туристически център на площад „Акад. Н. Хайтов”.

Идеята на местните рокери ще подпомогне туристическата инфраструктура в района на Асеновград и ще привлече повече туристи. Проектът бе представен на обществено обсъждане в Туристическия информационен център.

Мостът ще бъде монтиран под Асеновата крепост и ще се вижда много добре в дефилето от града, разказа Ивайло Мирчев от информационния център. По думите му съоръжението ще свързва местността Свети Трифон край Асеновград, където се провеждат традиционни празници и пехливански борби, с бившия ресторант „Салаша“ и района около него и параклис „Св. Илия“.

Това ще е една изключително добра алтернатива за пешеходния туризъм, коментира Мирчев. Така туристите ще могат да направят приятна разходка, тръгвайки от Асеновата крепост и слизайки в началото на кв. „Св. Георги“, където има много добри културни маршрути, съединяващи храмовете „Св. Георги, „Св. Богородица Благовещение“, параклисите „Св. Стефан“ и „Св.св. Козма и Дамян“, където се счита, че е починал Отец Паисий.

Все още се обмисля какви ще бъдат параметрите и материалите, от които да бъде изградено въженото съоръжение.  Идеята е материалите, с които ще бъде изграден, да не са органични, но да кореспондират с природата наоколо, за да няма съществена отлика и мостът да стои като петно.

Мостът ще бъде дълъг между 150 и 180 метра. Вероятно той ще струва между 25 и 30 хил. лв.  За да бъдат събрани средствата за изграждането му, до макета в туристическия център е поставена касичка, за да може асеновградчани да оставят своята финансова подкрепа, а чрез нея да демонстрират и дали идеята им харесва. Освен това ще бъдат търсени и спонсори, както и помощта на общината.

Засега не е ясно дали съоръжението ще може да бъде изпълнено инженерно, това предстои да бъде обсъдено със специалисти, уточни Ивайло Мирчев.

Подобни статии

Top