Вижте най-скъпите храни в света!

Чудили ли сте се кои са най-скъпите храни в света? И дали те са най-вкусни? Едва ли, а със сигурност и не изглеждат особено прекрасно. Вижте ги!

Шафран
Подправка, представляваща изсушени плодници от лилав минзухар. За да се получи килограм шафран, трябва да се съберат около 300 хиляди цветчета. В ресторантите тази подправка се съхранява в сейфове.

Цена на световния пазар: $5400 за 1 кг.

Бял трюфел
Расте в корените на диворастящите дъбове около италианския град Алба. Местните жители търсят трюфели със свиня на каишка. Миризмата на гъбите привлича свинята, която ги изравя от пръстта.

Цена на световния пазар: $3000 за 1 кг.

Черен хайвер
Като правило, се добива от каспийска есетра, която в момента е под заплаха от унищожение. През октомври 2005 година Русия забрани експорта на черния хайвер, което допълнително вдигна цената му.

Цена на световния пазар:  $1500 за 1 кг.

Говеждо Кобе
Месото Кобе е знаменитото „японско мраморно месо“ – това е висококачествено говеждо, добивано само от бикове от японската порода тадзима и получаващи най-висока оценка по скалата за качествено месо. Ненапразно японците смятат месото Кобе свой национален деликатес. То се произвежда във фермите в японската префектура Хиого. Кравите в тези ферми не пият вода, а бира и периодично ги масажират специални масажисти, които разтриват кожата им със саке. Т.е. мариноват месото на живо.

Цена на световния пазар: $2000 за 1 кг.

Атлантическа сьомга
Единственият рибен деликатес, който струва по-скъпо от кралския рак. „Дивата“ сьомга се смята за по-полезна и вкусна от отгледаната във ферми. Ловят я в северната част на Атлантическия океан.

Цена на световния пазар:  $55 за 1 кг.

Превод: DCNEWS
Източник: maximonline.ru
Снимка: chujdozemec.com

Top