Вижте най-странното заглавие за книга (КЛАСАЦИЯ)

„Прекалено разголени за нацистите“ – роман от Алън Стафорд за кариерата на водевилно трио, спечели наградата „Диаграма“ за най-странно заглавие на книга, съобщи BBC.

На второ място със съвсем малка разлика остана „Четиво отзад: Културна история на ануса“ – научно изследване от д-р Джонатан Алън. Първата книга получи 24,8 процента от гласовете, а втората – 24,3. Това е най-малката разлика в 38-годишната история на наградата.

Алън Стафорд сам е номинирал романа си за наградата на сп. „Букселър“. Той няма да получи за първото място парична сума, а само бутилка“сносно червено вино“.

Други заглавия от краткия списък за наградата „Диаграма“ са „Сгъване на хартия с деца“ от Алис Хорнек, „Монахини на колела от далечния космос, маскирани като вампири: предложение за култов филм“ от Марк Къруан-Хейхоу, „Зад биноклите – интервюта с известни любители на птици“ от Марк Ейвъри и Кийт Бетън, „Съветски автобусни спирки“ от Кристофър Хъруиг.

„Интересна тенденция от последните няколко години е авторите сами да предлагат книгите си за наградата и да водят кампания за спечелването й – отбеляза Том Тивнан от сп. „Букселърс“. – А и защо не? Писателите са разбрали, че наградата „Диаграма“ означава многократно увеличаване на продажбите“.

Наградата „Диаграма“ е учредена през 1978 г. от Тревър Баундфорд и Брус Робъртсън от издателската фирма със същото име, за да се преборят със скуката, докато са на Франкфуртския панаир на книгата. Сп. „Букселър“ и неговият автор Хорас Бент организират присъждането й от 1982 г. Само през две години – 1987 г. и 1991 г., наградата за най-странно заглавие не е връчвана заради липса на подходящи кандидати.

Вижте и пълната класация

1. „Прекалено разголени за нацистите“ –  Алън Стафорд

2. „Четиво отзад: Културна история на ануса“ –  д-р Джонатан Алън.

3. „Монахини на колела от далечния космос, маскирани като вампири: предложение за култов филм“ – Марк Къруан-Хейхоу

4. „Съветски автобусни спирки“ – Кристофър Хъруиг

5. „Да разчетеш черния дроб: Текстове на папирус от древногръцките читални“ – Уилям Фърли и Виктор Гайземберг

6. „Зад биноклите – интервюта с известни любители на птици“ от Марк Ейвъри и Кийт Бетън

7. „Сгъване на хартия с деца“ – Алис Хорнек

Източници: BBC, thebookseller.com
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top