Вижте номинираните за Награда „Пловдив“ тази година

Престижната Награда „Пловдив“ е най-високото отличие,

което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура. Началото е поставено през далечната 1969 година.

Оттогава до днес, всяка година в навечерието на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, с Награда „Пловдив“ се удостояват творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през предходната година. 

Отличията са в 12 категории. Предложенията се разглеждат от специализирани комисии, като на своето първо заседание, те определят до 3 номинации във всяка категория.

Ден преди официалната церемония, на второто си заседание журито определя носителите за годината. Съгласно Статута на Награда „Пловдив“, Кметът на града връчва и една Специална награда „Пловдив“ за изключителни постижения в областта на културата.

Традицията е от 2019 година, а нейни носители до момента са Виктор Бойчев, Емилия Арабаджиева, Кръстю Кръстев, Димитър Райчев. 

Кои сред номинираните ще бъдат удостоени с награда, ще стане ясно на официалната церемония на 22 май в Драматичен театър – Пловдив. За първи път след церемонията, която традиционно се излъчва директно по БНТ-2, ще се проведе „Бал на творците“. Входът е само с покани.

Вижте номинираните за Награда „Пловдив“ тази година!

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА И ХУМАНИТАРИСТИКА“

Ина Иванова

за сборника с разкази „И винаги любовта“

Антон Баев

за романа „Мария от Охрид“

Тодор Костадинов  

за сборника с разкази „Разкази против забрава. Анти-некролози“

„ХУДОЖЕСТВЕН ПРЕВОД“

Цветомира Цонева

за художествения превод на либретото на мюзикъла „Семейство Адамс“ от Андрю Липа, Маршал Брикман и Рик Елис, продукция на Държавна опера – Пловдив

Здравка Петрова    

за художествения превод от руски език на книгата „Нова анатомия. Събрани разкази“ от Даниил Хармс

„ЖУРНАЛИСТИКА В СФЕРАТА НА КУЛТУРАТА“

Станимир Симеонов

за телевизионната програма „Мисия култура“,  излъчвана по Пловдивска обществена телевизия „Тракия“

Цветана Тончева

за поредицата „Цветовете на Пловдив” на Радио „Фокус“ и Media Group 24

Lostinplovdiv

за авторски материали в двуезичния дигитален гид Lostinplovdiv, който целенасочено популяризира туристическия сектор и модерната градска култура на Пловдив