Вижте посланието на пловдивския владика към абитуриентите (СНИМКИ И ВИДЕО)

„Бог е запалил върху светилника на светостта християнска тези ярки светила на вярата, добродетелта и знанието – светите равноапостолни братя Кирил и Методий – първите учители и просветители, не само на нашия народ, но и на цялото славянство. Заради което с гордост можем да заявим, че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни – книга да четат!“ Това напомни пловдивският митрополит Николай пред абитуриентите, които дойдоха днес в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив и бяха благословени от него по случай празника на просветителите.

Ученици от ОМГ „Акад. Кирил Попов“, водени от своя директор Ивайло Старибратов и от още няколко училища, много вярващи, се стекоха в храма за тържествената литургия по случай деня на двамата български светци и за молебена.

„Бъдете светлина в този свят! Бъдете апостоли на вярата в този свят, в който живеем и се трудим! Обичайте скъпото ни отечество – България! Трудете се неуморно!“ –  поръча владиката на зрелостниците.

След молебена митрополитът подари на присъстващите книга, озаглавена „Христовата вяра“ и икона на Св. св. Кирил и Методий.

А на вярващите беше раздаден курбан за здраве по случай празника.

Междувременно, докато вървеше литургията в храма, отвън, пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Хуманитарната гимназия, която носи тяхното име, десетки пловдивчани поднасяха венци и цветя в тяхна памет.

Подобни статии

Top