Вижте селцето, което прилича на земен рай (СНИМКИ)

Това е най-спокойното място на планетата. Тук няма пътища. А и да си тръгнеш оттук не ти се иска особено!

Холандското селце Гитхорн, наричано „Холандската Венеция“, е едно от най-прекрасните места на планетата. Дължината му е около 7 км, но тук има всичко, което е нужно на душата – тишина, спокойствие, уют и прекрасна природа. Вместо пътища, коли и автобуси тук има само канали и лодки. Тук навсякъде е покой. Мегадзен.

Всеки дом е своеобразен остров, а соединени, къщите образуват помежду си верижка от малки мостчета. Основният транспорт в селцето са лодките с весла или катерите с безшумни електрически двигатели, които не нарушават атмосферата на умиротвореност.

Единственото новаторство, което се е появило тук през последните години, е велоалеята.

През 60-те години на 20-ти век, холандският режисьор Бърт Хаанстр показва Гитхорн във филма си. След това туристите започнали да диват тук по-често. Тук може да се вземе под наем обикновена лодка, надувна лодка или малък катер. Всичко работи с електромотори и няма никакви соларни батерии.

Селцето е основано през 1230 година. Когато първите заселници намерили това място, те се удивили от огромното количество рога на кози, останали след силен потоп. Така било кръстено селцето – Goat horns /“козирог“/. По-късно жителите открили, че в тази местност има много торф, затова започнали да го добиват от места, които им били удобни. С времето тези ями се запълнили с вода, превърнали се в езера и се съединили помежду си с верига от канали.

В селото живеят повече от 2500 души. Местните жители са уверени, че отличителната особеност на тяхното село съвсем не са каналите, а неповторимата атмосфера на тишина и уют, пълния релакс. Всичко тук е наситено със спокойствието на обикновеното холандско селце от 18 век.

Почти всички къщи в селото са покрити със сламени покриви – блатистите райони са пълни с тръстика. В миналото само богатите хора можели да си позволят да покрият дома си с керемиди, а сега сламените покриви са много по-скъпи, разказват местните.

Селцето Гитхорн е достойно за възхищение и обожание. Разбира се то няма славата на италианската Венеция, но се отличава с неповторимото си очарование и необикновено красивите пейзажи. При вида им на човек му се иска непременно да се откъсне и да дойде тук поне за седмица, за да зареди батериите на душата и с очите си да се убеди, че такива красиви кътчета съществуват не само в приказките!

Източник: pure-t.ru
Превод: DCNEWS

Top