Вижте СНИМКИ от парада за Гергьовден!

Военният парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия събра днес, 6 май, на площад „Княз Александър I“ хиляди жители и гости на София.

Тази година в него участваха над 1 300 военнослужещи от Въоръжените ни сили и бойна и авиационна техника, на въоръжение в Българската армия.

По традиция парадът беше открит от вертолет Ми-17 с Националния флаг. В небето на София прелетяха в различни формации 12 самолета и вертолета на Военновъздушните и Военноморските сили: AS-532AL „Cougar”, „Bell“-206 и AS – 565 „Panther“, военно-транспортни самолети C-27J “Спартан” и Ан-30, учебните самолети „Пилатус“ РС9М и L-39ZА и бойните самолети МиГ-29 и СУ-25. Със своите умения екипажите на самолетите и вертолетите спечелиха овациите на хората. Пилотите на СУ-25 и Миг-29 зарадваха зрителите с майсторското изпълнение на фигури от пилотажа – разпуск „ветрило“, тоно и лупинги.

Публиката аплодира и екипажите на бойната техника: танк Т-72; 122-милиметрова самоходна гаубица „2С-1”- „Гвоздика“; бойни машини на пехотата (БМП-1 и БМП-23); многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) „Тунджа“; бронетранспортьор (БТР)-60 ПБ МД1; зенитно-ракетен комплекс „ОСА“ АК; 152-мм оръдие гаубица Д-20; реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“; тактически ракетен комплекс „Точка“; бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“; бронирани „Хамър“; бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили „SAND CAT“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125.

Командващ парада беше командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

По традиция на този ден министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов отличиха с наградни знаци военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения и принос към отбраната на страната. С почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ и наградни знаци министър Ненчев отличи и ветерани от войните на България и техни потомци.

Празникът започна с Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини пред паметника на Незнайния воин, който беше отслужен от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Източник и снимки: Министерство на отбраната

Подобни статии

Top