Вижте ТОП 5 на специалностите с най-висок бал след 7 клас в Пловдив

Образцовата математическа гимназия  „Акад. Кирил Попов“ води в класацията за най-висок бал след първото класиране за гимназиите в Пловдив при седмокласниците. Това стана ясно днес, след като от РИО-Пловдив обявиха резултатите от първия етап за кандидат-гимназистите. Момиче е изкарало най-високия бал в града под тепетата – 35,786 в природо-математически профил с английски език.

От второ до пето място са съответно ЕГ „Пловдив“ – паралелка с английски, ОМГ – природо-математическа паралелка с  английски за момче, Отново ЕГ „Пловдив“ – немски език и „Компютърна графика с английски“ в ОМГ.

ТОП 5 на най-желаните специалности в Пловдив е както следва:

  1. Английски език в ЕГ „Иван Вазов“ – 1388 желаещи
  2. Английски език в ЕГ „Пловдив“ – 1321 желаещи
  3. Хуманитарен профил с английски език в ГХП „Св. св. Кирил и Методий“ – 1188 желаещи

От професионалните гимназии най-висок е балът в Националната търговска гимназия – 34,945 в специалност „Банково дело“ с английски език, следвана от гимназията по архитектура, строителство и геодезия -33,027 за „Строителство и архитектура“ с английски език.

2912 седмокласници са участвали в първото класиране, 189 са били децата от други региони.  168 от кандидатите не са класирани никъде и автоматично отиват на второ класиране.

169 деца са посочили само 1 желание, от тях 15 не са класирани, съобщи експертът от РИО Рангел Райчев. Общо 2744 седмокласници са класирани, 150 са децата от други региони.

2884 са местата, за които са се борили кандидат-гимназистите, на второ класиране те ще се състезават за 140 свободни места, от които 78 са в Пловдив. Те ще бъдат обявени на сайта на РИО и за тях ще може да се кандидатства от 1 до 4 юли.

9 паралелки с 11 специалности се закриват в областта. В Пловдив това са „Интериорен дизайн“ и „Мебелно производство“ в ПГВАД и „Автомобилна мехатроника“ в ПГА. Без технологичен профил остават също три средни общообразоватени училища. Това са СОУ „Христо Г.Данов“, СОУ „Константин Величков и СОУ „Св. Седмочисленици“. Закрива се паралелката с технологичен профил в СОУ „Княз Борис І“ в Асеновград, а останалите, които ще бъдат закрити са в Карлово и Брезово.

Всички тези паралелки са закрити още преди класирането на учениците, така че техните желания са пренасочени към други специалности.

От РИО съобщиха също, че за първи път списъците с приетите ученици няма да бъдат изкарани публично от училищата-гнезда. Резултатите на кандидат-гимназистите се засекретяват заради становище на Комисията за защита на личните данни. Всички, които не разполагат с интернет връзка, ще могат да проверят къде се е класирало детето им при директора на съответното училище-гнездо, където са подадени документите за участие в класирането.

Подобни статии

Top