Вики Алмазиду с премиера на нов албум в Пловдив

„Камерна сцена Пловдив“ представя тази вечер от 19.00 ч. „Нина“ – новия албум на Алмазиду, записан в началото на годината с Милчо Левиев. Концертът е в Първо студио на Радио Пловдив, със специалното участие на гръцкия пианист Григори Симадополус.

Кога елегантно, интимно и задълбочено, кога усмихнато или с тъга, кога с неспокойствието на онзи вдъхновяващ и обновяващ полет на музикантското въображение, албумът на Вики Алмазиду и Милчо Левиев  за пореден път напомня, че новаторството в музиката е не нарочна цел, а несекващо и споделено  състояние – писа проф. Клер Леви в критическия си отзив след представянето му в София.

„Нина“ е уникален по рода си – изцяло акустичен, записан с 9 микрофона. Записите са осъществени в студио, но в компанията на публика, с идеята да се предаде неповторимото усещане за музициране на живо. Албумът съдържа поетични интерпретации за глас и пиано на малко известни класически джаз стандарти на Били Холидей, Дюк Елингтън, Ричард Роджърс, Джордж Гершуин и др. Сред  11-те му пиеси се откроява една оригинална песен, дала името на целия албум и посветена на петгодишната внучка на Алмазиду – Нина.

„Записахме „Нина“ с Милчо, но специално за Пловдив ще го представя с Григори Симадополус – един от водещите гръцки пианисти. Обаче Милчо ще е в залата, а той е спонтанен…“ – с усмивка открехва завесата Вики Алмазиду.

Представянето на „Нина“ е поредната премиера на „Камерна сцена Пловдив“. „Вече пет сезона водещата ни идея е да изпращаме честни и достойни послания към публиката, представени в безкомпромисни в съдържателен план артистични продукти. Във фокуса ни тази есен е начинът, по който съвременни български композитори творят и общуват с класическата музика. Преди месец очаровахме публиката при първата й среща с „After 4” – първия класически солов албум на Живко Петров – припомня Петър Салчев, артистичен директор на „Камерна сцена Пловдив“.  – На 2 декември ще осъществим и национална премиера на „Beyond Jazz” – току-що записания нов проект на Ангел Заберски трио“.

Традиционен домакин на концертите от „Камерна сцена Пловдив“ е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.

Подобни статии

Top