ВиК разрушиха част от римски зид в центъра на Пловдив (СНИМКИ)

Работници на дружеството ВиК -Пловдив разрушиха днес част от римски зид, алармира археоложката Мая Мартинова. Тя е категорична, че не е спазена процедурата при изкопите на археологически ценности.

Според закона за културното наследство всички инвестиционни намерения и изкопни работи в определени райони трябва да се извършват под наблюдение на археолог.

Служите на ВиК работят по възстановяване на прекъснати сградни канализационни отклонения на частна къща на улица „Гладстон” .

За аварийни ремонт има разрешение, което е подписано от кмета на район „Централен” Георги Титюков. Археолозите виждат вчера, че работниците са попаднали на ценна находка, но  въпреки предупрежденията работата не е спряна.

„Докараха машина, която разрушава, понеже багера очевидно не се справи и с пробивни машини разбиха стената. При всички обстоятелства стана въпрос за обществена сграда или за крепостната стена, която не е локализира в този сектор”, каза Мартинова.

Журналисти днес алармираха всички институции включително и кмета по културата Стефан Стоянов, но без резултат. Близо два часа отне на директорът на ВиК да пристигне на мястото. Той не отговори защо не е спазен закона и не е осигурен археолог.

„Ние сме изпълнител надлежно сме уведомили за започване на изкопни работи. До 12 часа днес във ВиК-Пловдив не е постъпвало никакво официално искане от архитекти или общински органи“, заяви Спартак Николов-директор на ВиК-Пловдив.

Едва след като стана ясно, че работниците са разрушили част от стената кметът на район „Централен” Георги Титюков издаде заповед за преустановяване на разкопаването. „Това което ние в качеството си на изпълнител можем да направим е да обезопасим обекта и съответно да спрем”, заяви Спартак Николов.

Според археолозите находката може да се окаже уникалната Западна крепостна стена на Форума, която досега не открита. Твърдението може да се докаже единствено след проучване.

Подобни статии

Top