Винен тур очаква посетителите на Дефиле на младото вино

Винен тур във винарските клубове в Пловдив ще бъде най-новата атракция в седмото издание на Дефиле на младото вино. Един от най-атрактивните и очаквани с нетърпение от пловдичани фестивал, ще бъде открит с традиционното Дионисиево шествие следващия петък 27 ноември.

26 винарски изби и винпроми ще участват в дегустациите, за които в града под тепетата се очаква да пристигнат хиляди туристи.

Седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната ще стартира още в началото на следващата седмица с подгряваща програма. Това ще бъдат лекции и дегустации в Университета по хранителни технологии, както и поредица от концерти и спектакли в Римския стадион.

Новото тази година е един винен тур, който правим във винените клубове. Опитваме се да изместим уискито във винените клубове с българско вино.  С музиканти, преминавйки от клуб в клуб, ще се дегустират български вина, посочи председателя на Съвета по туризъм в Пловдив и създател на фестивала –  Любозар Фратев.

Официалното откриване на Дефилето на младото и тази година ще бъде на Лапидариума на 27 ноември. Там ритуално ще бъде отворена първата „Бъчва на младото вино“, предоставена от миналогодишния лауреат на фестивала.

Акцент в програмата тази година ще бъде специално създаденият за Дефилето спектакъл на огъня и танца „Легенди за виното“, който пловдивчани и гостите на града ще могат да видят на 26 ноември от 19.00 часа на Римския стадион. В дните на фестивала в Стария град, където отново ще бъдат дегустациите, се очакват хиляди посетители.

Пловдив успя да задържи един положителен тренд и растеж на туристите през последните няколко години, включително и тази година – при близо 20% спад на летния туристически поток към морето и за деветмесечието Пловдив бележи над 6% ръст на туристите, посочи ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.

Според Стоянов за миналата година през Пловдив са преминали 800 хиляди туристи, а очакванията на туристическия бранш са до 2019-та година техният брой да нарасне до 3 милиона.

За шестте си издания Дефилето на младото вино е било посетено от над 60 хиляди души, съобщиха организаторите.

Подобни статии

Top