Виновни ли са медиите за хала на българина? - DC news

Виновни ли са медиите за хала на българина?

коментар на Ралица Дикова

Виновни до доказване на противното са българските журналисти – било новинари или спортни репортери. Започвам със спортните, че нещо непоследък много ме човъркат. Най-вече след гениалния коментар на Алекси Сокачев при класирането на „Лудогорец“ за груповата фаза на Шампионската лига. За хубаво или лошо – другите, питащите журналисти вече са изчезващ вид. Остават повечето, но не репортерите, а отразителите.

Отварят си тефтерчето и пишат “1:0 – еди кой си, жълт картон – пак еди кой си, смяна в 67 минута”. Някои ходят на мачовете, защото трябва да си запълнят страницата или няколкото минути eфир. Други искат да си вземат хонорарчета, трети – може и ей така, за престиж. Хората ги плюят, а те си мислят, че вали на централния корт на Уимбълдън. Има 3-4-ма луди, които все се ровят в боклука, но тях ги гонят от пресконференция или им се отказва информация. Един посмее да напише или изкара нещо, заплашат го, а другите все още повечето се завират в хралупите си.

Гледат помия след помия и не им пука. А новинарите – уж лидерите, едни такива… добрички. Реалността е друга. Отново двамата или трима луди, които се осмеляват все още да питат, ги гледат презрително. Защото всеки си мисли, че е най-великият и неговият въпрос е най-невероятно добрият. Да, ама не. Питат глупости, отговарят се глупости и се трае в очакване на “заплатките”. Понякога всички се сраснали с простотията. Ако обаче всички питат гласно и много пъти, ако започнат да се уважават един друг, ако спрат да бъдат нечия подлога – може нещо да се промени. И друго – новинари в стремежа си да бъдат единствени, заливат медиите с непрекъснати преувеличения, полуистини и даже и откровени лъжи.

Но по-лоши са онези платените, който висят около кабинетите на началниците и чакат да им се подхвърли някое левче и новинка. Знайни и незнайни промивачи на мозъци, който от екрана ни убеждават, че българите не стават за нищо. И обикновенният човек вярва – че Делян Пеевски няма нищо общо с КТБ, че Бареков е месия… И още много примери. Лошо е и, че се лансират едни и същи събеседници, които обикалят телевизионните студия на спринт. Виновни ли са медиите за хала на българина? Въпреки всичко, не. Защото репортерите поднасят на хората, това, което те искат – жълти новини, хороскопи, клюки и коя ВИП персона пак се е съблякла гола.

 

 

Подобни статии

Top