Вино потече от чешмите в Асеновград (Снимки)

12665842_1119721824706956_1468366250_n

Може ли вода да се превърне във вино в днешното съвремие? Оказва се, че може и всичко това се случва на живо в Асеновград, в рамките на празниците, посветени на Трифон Зарезан.

За поредна година в града на Чая десетки граждани и гости с трепет очакваха да потече божествената течност от чешмата на храм „Света Богородица Благовещение”. Всяка година това се случва в рамките на ритуала „Вино от чешма”.

Явно обаче кризата не подмина и традициите, защото водата трудно се превърна в божествената течност. Но асеновградчани за пореден път доказаха колко силна е вярата им в християнските добродетели. И успяха да измолят металният съд да се напълни с червения елексир.

Кулминацията на празниците, посветени на Трифон Зарезан започна с обичайното шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса „Най-добро домашно вино“. То премина от паметника на Аристи Чорбаджака, намиращ се на улица „Шести януари“ и завърши до църквата „Света Богородица Благовещение”.

Пред паметника на „бащата“ на най-прочутото вино от региона Станимашката малага, кулинарния идол Ути Бучваров припомни хилядолетната история на винопроизводството в Асеновград, както и че тази година се навършват 130 години от рождението на легендарния винар.

В ранния следобед се очаква да бъдат обявени и имената на най-добрите майстори на домашно вино и станимашки сармички. Гостите ще похапнат и от вкусния 100- метров суджук, приготвен от Ути Бъчваров и изпечен пред тях на площада. Най-известния на България е част от празника за четвърта поредна година. На площада има и изложение на домашни сладкарски и хлебни специалитети на производители от Асеновград и селата в околността.


DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top