Виртуална разходка в музея на Съединението (СНИМКИ)

Проектът „Виртуална разходка“ ще бъде представен в Регионалния исторически музей по време на Европейската нощ на музеите –  21 май. Виртуалната обиколка ще бъде достъпна за всички желаещи от 18:00 до 21:00 часа в зала „Съединение“.

Днес представители на медиите имаха уникалната възможност първи да се „разходят“ из музея, благодарение на автора на проекта Симеон Марлоков, бивш възпитаник на Математическата гимназия и настоящ студент в Техническия университет.

Това е първият подобен проект в България, който представлява напълно 3D визуализиран музей така, че посетителят да може да разгледа експозицията „Съединение на България от 1885 година” подробно, а не само чрез снимки.

„Един от малкото музеи в света, които притежават подобно приложение, е Лувърът“, обяснява Симеон.

„Най-важното нещо за бъдещето е да знаем откъде сме дошли. За да продължим напред, трябва да помним историята си“, убеден е авторът. Да се върнем към корените си, е и основната цел на виртуалния макет на музея.

От 2014-та година, когато е създадена първата версия на проекта, са направени много промени и подобрения. Представя детайлно виртуално копие на експозиция „Съединение на България от 1885 г.”, което може да бъде свалено от интернет и инсталирано на всеки компютър или смартфон.

От 23 май в сайта от Регионален исторически музей – Пловдив може свободно да се изтегли програмтаа, която да се инсталира и само с клавиатура и мишка посетителят може да се разходи из музея.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top