Виртуози на китарата идват на фестивал в Пловдив - DC news

Виртуози на китарата идват на фестивал в Пловдив

Виртуози на китарата идват на фестивал в Пловдив

От 30-ти октомври до 1-ви ноември за девети път град Пловдив ще е домакин на Международния фестивал на китарата, включен в програмата на Есенен салон на изкуствата. Проявата е утвърдена като едно от значимите международни културни събития в града, като посрещна през годините някои от най-известните имена от българската и световна китарна сцена. През 2014-та в програмата ще вземат участие един талантлив млад изпълнител от Италия, два популярни дуета от Франция и едни от най-изявените български музиканти в областта на китарното изкуство.

Емблематичната за културния живот на Пловдив – Балабанова къща, ще посрещне в първата фестивална вечер италианския изпълнител, лектор и водещ на майсторски класове Алберто Месирка. Той е двукратен носител на наградата „Златна китара” – за най-добър запис и за най-добър млад артист. През последните две години се изявява активно на световната музикална сцена, а през 2013г. неговият компактдиск „Британска музика за китара”, публикуван от Paladino Music OG, печели престижна награда за най-добър запис на годината.

Веднага след концерта на Алберто, от 20 часа, пловдивската публика ще посрещне френското дуо „Темиз”. От ранна възраст Флоранс Крьони и Александр Берну споделят еднакво увлечение към музиката и китарата, създавайки „Лионско китарно дуо”. Изнасят концерти на много фестивали, и печелят първа награда на международния конкурс на UFAM. След това дуото участва в създаването на Квартет Кордоба, в почит към композитора, който им посвещава много творби. Днес двамата опитни музиканти решават да се съсредоточат върху дуетното свирене, поставяйки на централно място богатия и пленителен репертоар за две китари.

В петък /31-ви октомври/ в Балабановата къща от 19 часа е концертът на още един интересен дует от Франция – „Ле фрер медуз”. Сътрудничеството между Беноа Албер и Рандъл Ейвърс започва през 1999 г. в Парижката консерватория. Те печелят първа награда на конкурс за камерна музика в консерваторията с изпълнения на музика от Пиацола, Родриго, Готие и премиера на нова творба от Атанас Уркузунов. Дуото изпълнява аранжименти на фолклорна музика, класически репертоар, свободна импровизация и собствени творби.

Боян Дойчев ще представи специално подготвения за фестивала репертоар веднага след концерта на „Ле фрер медуз” от 20 часа в Балабановата къща. Боян учи китара при Станимир Диков, завършва Национално музикално училище „Добри Христов” – Варна, учи и в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” – София в класа на Росен Балкански. Носител е на национални и международни награди от конкурси в България, Румъния, Сърбия и Македония. Участвал е в майсторски класове на водещи съвременни китаристи.

 

На 1-ви ноември фестивалът на китарата ще се премести в Камерна зала на Драматичен театър-Пловдив, за да представи проекта на Шибил Бенев. Той също е възпитаник на Национално музикално училище „Добри Христов” – Варна. Активно участва във всички джаз фестивали в страната, с музиканти като Христо Йоцов, Теодосий Спасов и много други. Последователно работи в Райчо Иванов Бенд и Биг-Бенда на Националното Радио. Осъществява богата клубна и звукозаписна дейност. От 2001 г. досега работи предимно извън България. В проекта на Шибил Бенев участват и талантливите музиканти Димитър Карамфилов и Атанас Попов, които българската и европейската публика познават от участието им в редица джаз фестивали .

Билетите за концертите в рамките на Международен фестивал на китарата вече са в продажба в билетен център пред общината. Цената е 10 лв, а пакетна цена за трите вечери – 25 лева.

 

Програма:

30 октомври – Балабанова къща

19:00 часа – Алберто Месирка – Alberto Mesirca

20:00 часа – Дуо Темиз – Duo Thémis

 

31 октомври – Балабанова къща

19.00 часа – Ле фрер медуз – Les frères méduses

20.00 часа – Боян Дойчев

 

1 ноември – Камерна зала, Драматичен театър

19:00 часа – Шибил Бенев проект

 

 

Подобни статии

Top