Виртуозният Васко Василев: Най-готината публика е в Пловдив! - DC news

Виртуозният Васко Василев: Най-готината публика е в Пловдив!

Световноизвестният цигулар Васко Василев пристига днес в Пловдив за концерт, част от националното му турне. Виртуозът е в компания с трима музиканти от испанската група Chambao –  Тони Кантеро (китари), Тони Ромеро (пиано) и Хуан Ередия (перкусии). Турнето стартира на 27 септември в Панагюрище, а Пловдив е третият град в страната, през който ще премине.  

Преди концерта в зала „Колодрума“ в града под тепетата, цигуларят отговори на въпросите на DCNEWS: 

– От много време не сте правил толкова обширно турне из България, дори и в малките градове. Какво ви подтикна да обиколите страната с цигулката?

– Непрекъснато хората ме питат защо не ходим и в техния град, защо само в големите градове. Истината е, че ако зависи от мен, бих направил концерт навсякъде, но трудно, защото на много места няма зали, които могат да се приспособят за провеждане на концерт. След концерта в Арена Армеец реших, че си заслужава да опитам и ето ни сега – за 18 дни имаме 13 концерта.

– Правили сте свои импровизации в различни посоки. Защо този път избрахте фламенкото и испанската музика?

– Фламенко музиката е една от най-любимите ми. Абсолютно обсебващи са страстта и крайностите, които се преплитат в нея. Когато за първи път гледах филмите на Карлос Саура, бях убеден, чe един ден искам и аз да свиря фламенко.

– Какво е усещането да свириш с истински майстори на испанските ритми като музикантите от Chambao?

– Голям късмет и огромно удоволствие е да имам именно тях на сцената до мен. Chambao са ми една от най-любимите групи – имам всичките им албуми и ги слушах много преди да се запознаем. Сега сме добри приятели и времето, прекарано с тях на родна земя, е великолепно. Искам да им покажа колкото мога повече от България. Те вече са били сигурно на повече места от българските музиканти.

– Ще има ли и танцьори на сцената? Какво ще предложите в Пловдив?

– Ще видите. :) Няма как фламенкото да бъде без танци. :)

– Зарадвахте ли се на баницата и бозата в Панагюрище? Липсват ли ви в чужбина?

– Баницата в Панагюрище дойде от Пазарджик и беше жестока! Явно съм заявил, че съм голям чревоугодник, след като получавам предимно храна като подаръци. :) Много обичам баница и боза, но опитвам да ям навсякъде местна кухня.

– Българската публика ви обича, но не само тя. Къде, освен в България, ви приемат най-радушно? Къде обичате да се завръщате?

– Обичам навсякъде аз, а иначе къде ме обичат, не мога да кажа – навсякъде, където имаме концерти, е много незабравимо. Обичам публиката си в Япония, в Англия, в Полша, в Испания…

– Често свирите в Япония. Мислили ли сте за интерпретация върху японски мотиви?

– Да, имам такива проекти с японски музиканти, записвам и доста филмова музика за техни нови филми.

– Роден сте в София, но в Пловдив живее дядо ви. Какво друго ви кара да се връщате в града под тепетата? 

– Имам приятели в Пловдив, семейството на чичо ми живее там, а и най-вече – една от най-готините публики е тази в Пловдив.

– Тук има една много хубава думичка – „айляк“, която определя едно особено състояние на духа на „майничките“. Чувствате ли се „айляк“ в Пловдив и как го усещате?

– Хахаха… “айляк” е нещо между “маняна” и “дуенде” вероятно… Усещам го като свобода, въздух, слънце и кеф, най-общо казано.

– Какво ще пожелаете на читателите на DCNEWS?

– Желая на екипа Ви и на читателите само и единствено здраве. Това е най-важното. Всичко останало е въпрос на усещане и избор.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top