Виртуозът Мони Симеонов свири пред пловдивски деца

Известният български музикант Симеон Симеонов – Мони, който е у нас за откриването на 20 юни на най-големия музикален фестивал в страната – „Варненско лято 2015“, в петък /5 юни/ от 14.00 ч. ще гостува на учениците от частно училище в Пловдив.

Виртуозът ще изпълни произведения на български композитори, а на сцената редом с него ще е 9-годишният цигулар Ренцо Ставрев, възпитаник на Пловдивското музикално училище НУМТИ „Добрин Петков“.

След това цигуларят ще разговаря с децата от 5 до 10 клас за „нещата от живота“- за пътя към успеха, за грешките и победите, ще сподели с тях на кои големи световни сцени е изнасял концерти, какво е ежедневието му и по колко часа на ден се упражнява с цигулката. Мони ще разкаже за преподавателската си работа в САЩ и по света, а накрая ще отговори на всички въпроси, които младежите решат, че е интересно да го попитат.

Учениците, от своя страна, ще му споделят амбициите си да бъдат новатори, за ентусиазма и упорития труд, който ги прави призьори в регионални, национални и международни състезания и олимпиади .

 

Роденият в Пловдив Симеон Симеонов – Мони, започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст, продължава образованието си в НУМТИ „Добрин Петков“ в класа на Дарина Данкова. На 16 г. заминава за САЩ със стипендия и учи в престижни американски училища за музика. Магистратура завършва в Университета Иейл, а след това започва докторската си степен в Южнокалифорнийския Университет на Лос Анжелис в класа на Мидори Гото, където е и неин асистент.

В момента Симеон Симеонов – Мони, музицира с Оперния и Камерен оркестри на Лос Анжелис, концертмайстор е на Симфоничния оркестър на Калифорнийската столица Сакраменто, както и Директор на струнния департамент, преподавател по цигулка, виола и камерна музика в Университета на Калифорния, Лонг Бийч.

Той отделя значително време и енергия за общественополезна музикална дейност, свързана с младежта. През последните седем сезона преподава и свири с Мидори Гото на национални и международни турнета, посветени на този проект. През лятото Мони преподава цигулка и камерна музика в Университета на Мейн и в Международния летен фестивал Монтесито.

Журирал е на конкурса „Добрин Петков“ в Пловдив, както и на конкурси, организирани от Калифорнийската и Общоамериканската асоциации на учителите по музика.

 

 

Подобни статии

Top