Виртуозът проф. Мичо Димитров стана Алхимик

Проф. Мичо Димитров-д-р Невен Енчев 1

Виртуозът, който в продължение на 27 години е концертмайстор на най-големия радиооркестър в Холандия, не започва наготово с формулата как да успее. Никой в семейството на професора по цигулка Мичо Димитров не е професионален музикант. Като истински алхимик той започва сам и с много опити и труд успява да превърне оловото в злато. С тези думи председателят на УС на Клуба на Алхимика д-р Невен Енчев връчи картата за членство на най-новия Алхимик проф. Мичо Димитров.

Роден в Пловдив, той съвсем от малък слуша записи на концерти – сред любимите са на Бениамино Джили. Тях днешният професор по цигулка слуша на на стари грамофонни плочи, на 78 оборота. Започва да свири на 6-годишна възраст в читалище „Иван Вазов“. Първият му учител също не е професинален музикант, но маестрото признава, че много е научил от него.

Като истински алхимик той открива още един свой талант – рисуването. И там не започва от готови стойности – един болен зъб, който го изкарва извън строя като цигулар, се оказва формалният повод. Следват много картини и опити сам да пресъздаде видяното. Учи се от себе си. И намира успешната формула, стигайки до 11 изложби за последните три години, 7 от които самостоятелни.

Проф. Мичо Димитров е още един от успелите българи-алхимици, които се връщат у нас. Делил живота си в продължение на години между България и Холандия маестрото, признава, че все повече вече си е тук. Категоричен е, че е дълбоко, енергийно и емоционално свързан с Пловдив. Затова свири и на българска цигулка, макар, че е имал възможността да държи  Stradivarius. Но, в ръцете му и до днес е „пловдивската цигулка“ на Владимир Найденов.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top