Вирусна инфекция повалила децата от Дълго поле

natravqne

Вирусна инфекция е повалила децата от ОУ „Христо Ботев” в Дълго поле, а не хранително натравяне, за каквото алармираха първоначално родителите. Това стана ясно днес от резултатите при извършената от РЗИ Пловдив проверка, съобщиха от училището.

Същевременно от БАБХ също съобщиха, че предварителните резултати на храната, която са консумирали децата от основното училище в Дълго поле, са отрицателни за ешерихия коли, салмонела и стафилококи. Лабораторните изследвания сочат, че причина за неразположението на децата не е хранително натравяне, съобщават от Агенцията.

В деня, когато децата са се почувствали зле, кетъринг фирмата е произвела 613 порции „Пиле с ориз и спанак“. Храната е доставена в 8 училища в различни населени места. В ОУ „Христо Ботев“ в село Дълго поле са доставени 19 порции, където 6 деца са били с неразположения. Няма сигнали за хранителен инцидент от другите училища, в които е доставяна храна от същата фирма.

Припомняме, че шест деца бяха настанени в болница  в средата на миналата седмица, заради остри болки в стомаха и повръщане. Децата са били приети по спешност. Според родителите причината е консумираното от тях  пилешко с ориз и спанак в училище.

Фирма „Благой Кирков” храни децата от училището под формата на кетъринг вече четвърта година и никога досега не сме имали проблеми. Не съм имала случай родител или ученик да се оплаче. Във вторник ще излязат резултатите от пробите на храната, които собственикът сам е занесъл в Агенцията по безопасност на храните, обясни директорът на училището Стойна Делчева.

По повод инцидента тя ще инициира среща между фирмата-доставчик и родителите, за да се изгладят съмненията и конфликтите.

Съжалявам, че изнесената в общественото пространство информация бе за натравяне на децата, без да се дочака становището на здравните инспектори, каза още Делчева.

 

Снимка: btv.bg

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top