Високите сметки за ток идват в началото на февруари

evn

Увеличеното потребление около празниците тепърва ще бъде отчетено. Въпреки че някои от клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ се изненадаха от сметките за ток за декември, в края на януари се задават още по-високи фактури.

Причината е, че студът около Нова година и потреблението на ток покрай него ще бъдат включени в януарските сметки, пише вeстник „Сега“. В същото време от октомври миналата година в сила са и нови цени на тока, които са с около 10% по-високи от тези спрямо предходната 2013 г.

От ЧЕЗ, което обслужва Западна България, вчера отчетоха, че средната стойност на фактурите в последния месец на миналата година е била 53 лв. при 46 лв. за почти същия период на 2013 г. В сметките за декември обаче е включена само консумацията до 19-о число, а периодът след това ще бъде отразен във фактурите, които ще дойдат в края на този месец или в началото на февруари.

Фактурите на ЕВН също не включват големите студове в края на миналата година, което накара много хора да пуснат печки, климатици и духалки. Средната фактура при битовите клиенти на дружеството за декември е 61.30 лв. спрямо 52.27 лв. година по-рано. От ЕВН все пак заявиха, че всяка сметка зависи от редица фактори като изолация на жилището, уредите за отопление, които се използват и дали те са ефективни. Повече от важна е и външната температура – понижението й с 1 градус надува потреблението на енергия с около 10%, което после личи и от сметката. ЕВН осигурява електроразпределението в Югоизточна България.

„Енерго-Про“, които работят в Североизточна България, ще бъдат готови със сметките в края на тази седмица, обясниха от компанията за в. „Сега“. В тях обаче ще бъде включено и пиковото потребление от края на миналия месец.

Топлото време няма да повлияе на сметките за парно през декември, въпреки че потреблението е спаднало с 6%, попари клиентите си „Топлофикация-София“. В края на миналата седмица дружеството съобщи, че вече е готово с новите фактури за парно. Те обаче едва ли ще са по-ниски – цената на топлоенергията е с 5.9% по-скъпа спрямо декември 2013 година. Според изчислителния център на „Топлофикация-София“ средната температура през миналия месец е била 1.9 градуса, докато през същия месец година по-рано тя е била 0.5 градуса.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top