Вкаменелости от Дорково подредиха в Палеонтологичния музей (СНИМКИ)

Зала с вкаменелости от плиоценския период, открити в находището край пазарджишкото село Дорково, отвори врати в Палеонтологичния музей в Асеновград. На тържествена церемония днес бе открита и паметна плоча, която да напомня за създателя на музея – асеновградския учител Димитър Ковачев. Поводът бе 25-годишнината от създаването на музея.

Изключително ценни находки от Дорково са изложени в най-новата експозиционна зала на асеновградския Палеонтологичен музей „Димитър Ковачев“. С тях експозицията става още по-пълна и по-уникална, обясни пред DCNEWS директорът на Националния природонаучен музей проф. д-р Николай Спасов. Според него музеят в Дорково е по-скоро туристическа атракция.

Там с диорама и скулптури се виждат животните, които са се движели по нашите земи. Докато тук са всъщност фосилите, това, което е събрано по време на разкопките, обясни професорът.

Той се запознал с асеновградския учител Димитър Ковачев през 1984 година. Тогава с проф. Албер Тома от Колеж дьо Франс отишли да видят за първи път находището в Дорково и там чули за местния гимназиален преподавател, направил палеонтологична сбирка.

Това беше една уникална колекция и аз тогава си казах, че тя трябва да стане достояние на повече хора и трябва да бъде надлежно съхранена,  припомни си проф. Спасов.

Така се родила идеята да бъде създаден филиал към Националния природонаучен музей.

Днес на сградата на музея, който носи името на създателя си, бе открита плоча в негова памет. Първи на нея, с насълзени очи, положиха цветя съпругата и дъщерята на Димитър Ковачев.

Той никога не би предположил, че този музей, който е създал с толкова усилия, ще носи неговото име и ще стане негов паметник Никога не се е стремил към почести и слава, развълнувана бе Надя Атанасова, която от 20 години е екскурзовод в музея.

И ние много го подкрепяхме, разказа съпругата му Софийка Ковачева. Възрастната жена дълги години се грижела сама за децата на учителя, за да може той да ходи на експедиции.

Кметът на Асеновград Емил Караиванов, който също е участвал в палеонтологичните експедиции, ръководени от Димитър Ковачев, награди Палеонтологичния музей с почетен плакет на Асеновград.

Подобни статии

Top