Включват и по-малки сгради в държавното саниране

12080784_10204549937379419_1757137005_n

Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/разширява обхвата на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради. Освен подлежащите досега панелни блокове с над 36 домакинства, от следващата година в кампанията се включват също тухлени сгради, както и постройки с по-малко на брой жилища. Асеновград един от пилотните градове, в които вече се ремонтира жилищна сграда.

2300 сдружения са регистрирани по Националната програма за енергийна ефективност в страната, сключени са повече от 1600 договора между общините и сдруженията на собствениците, които са подадени като искания за финансиране, а реално сключените договори са 1490. Това стана ясно по време на презентация на МРРБ в рамките на 71-я Международен технически панаир.

Преди почти месец се откри първата обновена сграда в Благоевград, там се санират още две сгради. Стартира строителство и на друга сграда в община Асеновград. Останалите сгради са на етап техническо и енергийно обследване и съответно инвестиционни проекти, посочи Десислава Йорданова – съветник по енергийна ефективност в МРРБ.

Интересът към санирането по Националната програма е голям и хората са много доволни от начина, по който се работи, коментира Йорданова. Именно затова обхватът на програмата догодина ще бъде разширен. И ако досега бяха отпуснати 1 млрд. лв. за финансиране на програмата, сега от строителното ведомство очакват още толкова допълнителни средства от бюджета.

Нашето желание е програмата да се развие, т.е. да има допълнителен ресурс от 1 млрд. лв., така че да могат и тези сгради, за които ще отворим кандидатстването след 206 година да се доберат до финансов ресурс, допълни съветникът в строителното министерство.

Според Йорданова Националната програма ще бъде комбинирана с ресурса по „Региони в растеж“. Там където общините са допустими бенефициенти по оперативната програма, финансирането ще бъде осигурено с европейски средства. Където това не е възможно, сградите, отговарящи на новите условия, ще могат да кандидатстват по Националната програма, подчерта Десислав Йорданова.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top