ВКС гледа делото за връщането на манастира Св. св. Кирик и Юлита на църквата

Върховният касационен съд ще гледа днес жалбата на Съюза на архитектите в България срещу решението на Пловдивския апелативен съд, който потвърди решението на окръжните магистрати в града под тепетата за връщане на епархийския манастир „Св. св. Кирик и Юлита” в асеновградския квартал „Горни Воден“ на Българската православна църква.

По този повод днес от 9:00 ч. в манастира ще бъде отслужена архиерейска света литургия. „Нека нашата обща молитва отекне в небесата и до ушите на Господа да стигне ясното послание, че ние сме Негов народ и Негова Църква“, призовават от пловдивската митрополия.

Оттам припомнят, че след решението на Апелативния съд, сегашното ръководство на Съюза на архитектите освободи манастира.

Сагата с връщането на манастира на църквата датира от преди над шест години.

„От 1982 година светата обител е предадена от комунистическата власт на Съюза на архитектите. Под натиска на комунистическата власт манастирът е бил взет от Пловдивската митрополия през 1982 година, за да бъде уж използван за нуждите на т.нар. „Международна архитектурна академия”. Всички сте свидетели, че под маската на „архитектурна академия” това свято място беше обърнато в място за разгул и разврат, ползвано от арендатори и печелбари, за удовлетворяване на частните икономически интереси на няколко човека. Аз, като Пловдивски митрополит, не можех да търпя това безчиние и поругаване на нашите светини и духовни ценности. Помолихме с добро Съюза на българските архитекти отношенията ни да бъдат прекратени, като манастирът ни бъде върнат доброволно. След като молбата ни не срещна разбиране, се принудихме да се обърнем към светския съд.

От два месеца насам, а през последните дни и седмици особено интензивно, малка група хора, чиито икономически интереси бяха засегнати, се опитват всячески да упражнят натиск върху общественото мнение, а оттам върху Върховния касационен съд, за промяна на вече взетите две съдебни решения. Ние вярваме, че съдът няма да се поддаде на този натиск. Още повече вярваме на силата на църковното единство и на съборната молитва, отправена към Всеподателя Бога, към Който отново ще се обърнем, за да ни даде сили да изтърпим и това изпитание.“, се казва в Архипастирско обръщение на Митрополит Николай, прочетено в храмовете от пловдивската митрополия на 8 февруари.

 

Владиката обяви  дните 9, 10 и 11 февруари за дни на извънреден строг пост и призовава всички благочестиви православни християни в Пловдивска епархия да се придържат към него. Дядо Николай апелира към миряните в тези дни да се молят за манастира, а във всички храмове да се отслужва Света Божествена литургия за закрила на обителта.

 

 

 

Подобни статии

Top