Владеенето на два езика помага при инсулт

Ново изследване установи, че хората, владеещи два или повече езика, се справят далеч по-добре с последствията от инсулт, който се оказва, че влияе много по-малко на конгитивните им способности, за разлика от онези, които не владеят чужди езици.

Учените са изследвали хора преживели инсулт от град Хайдерабад (Индия) – в този град по-голямата част от населението говори на два или повече езика, без зависимост от нивото на образование и социалния статус.

Изследователите са наблюдавали 608 пациенти в продължение на 2 години, сравнявайки 353 билингвални с 255 моноезични пациенти.

Изследването е показало, че 40% от билингвалните пациенти изцяло възстановяват конгитивните си функции след инсулт в сравнение с 20% от моноезичните участници в изследването.

Учените обясняват това с ефекта на обучение на мозъка, подобно на това, както плуването например влияе за укрепването на тялото.

Обучението с езици във всяка възраст дава на мозъка мощна тренировка, но и другите конгитивни „упражнения“ от сорта на решаване на пъзели или свиренето на музикални инструменти може също да повлияят положително за по-успешното възстановяване след прекаран инсулт.

Източник: hicomm.bg

Подобни статии

Top