Владиката освети параклис „Св. Варвара“ в УМБАЛ (СНИМКИ)

Параклис, носещ името на „Света Великомъченица Варвара“ освети в Клиниката по съдова хирургия и ангиология на УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдивският митрополит Николай. Новият молитвен дом не е единственият параклис в болницата, но е първият, който се помещава във вътрешността на клиника. Той ще обслужва пациентите, които преминават през клиниката и техните близки.

„Винаги с радост се отзовавам, когато ръководството на Университетска болница има такива благочестиви инициативи.“ Това заяви при откриването на параклиса „Св. Варвара“ пловдивският митрополит Николай.

„Тук в тази най-голяма болница на Балканския полуостров да има не само един параклис на „Св. Георги“, но ето вече в отделения да се обособят такива помещения, които чрез призоваването на божествената благодат на Светия Дух да станат особено благодатно място на Божието присъствие за всички, които се нуждаят от здраве, от изцерение на болестите“, допълни владиката.

Той посочи, че дълбоко в себе си нашият народ носи в себе си православната вяра и отражение на тази вяра е строителството на храмове и параклиси, което се засилва.

Не е случайно, че молитвеният кът в клиниката ще носи името на Света Варвара, каза ръководителят й доц. Драго Желев.

“ Тя е великомъченица, която е помагала най-вече на дечица, болни от шарка, но същевременно и на тези, които ги е заплашвала внезапна смърт. При нас често идват такива болни“, допълни доц. Желев.   По думите му идеята за изграждането на параклис е на повече от 10 години.

Пловдивската клиника е най-голямата съдова хирургия в България и разполага с 50 легла. Всяка година оттук преминават между 2500 и 3000 болни и се извършват над 3000 операции на кръвоносни съдове.

Подобни статии

Top