Владиката повежда тържествената лития за Преполовение в Асеновград

Празниците Преполовение и Гергьовден ще бъдат отбелязани днес в Асеновград. Денят, който Православната църква е посветила на Св. Георги Победоносец, е особено тачен в Асеновградско, където има 9 църкви и 18 параклиса с името на светията.

Също толкова важен за асеновградчани е и денят Преполовение, когато се отбелязват 25 дни от Възкресението на Христос. Празникът е местен, чества се повече от 120 години и всяка година е съпроводен с тържествено литийно шествие, по време на което чудотворната икона на Божията майка „Елеуса“ (Умиление) ще бъде пренесена на ръце от вярващите от храм „Св. Богородица Благовещение“ до Бачковския манастир.

В т.нар. „Рибна църква” литургията по повод празника днес започва в 09.00 часа и ще бъде възглавена от Пловдивския митрополит Николай. След службата ще бъде изнесена и чудотворната икона на Света Богородица. Литийното шествие ще премине през целия град и ще бъде съпроводено със звън на църковни камбани.

След това чудотворната икона ще бъде занесена в Бачковската света обител. Там ще бъде извършен водосвет за здраве. Иконата на Божията майка ще бъде върната в храма в Асеновград, около 17.00 часа, след което ще се състои и вечерна служба.

 

Подобни статии

Top