Владиката: Службата ми не е лека, повече бяха скърбите (СНИМКИ И ВИДЕО)

„Моето служение е нелеко. В него досега съм изживявал и много скърби и много тегоби, но и много радост, и удовлетворение. Не за да са се оплача, но ще споделя, че скърбите ми бяха повече, отколкото радостите. Но аз смирено благодаря на Бога и за едното, и за другото!“.  Това заяви пловдивският митрополит Николай на имения си ден днес, след като отслужи тържествена литургия в навършващия днес една година от освещаването си храм  „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в кв. „Христо Смирненски“ в Пловдив.

Той благодари на десетките миряни, дошли в храма за храмовия празник на църквата – денят, в който Православната църква припомня пренасянето на мощите на Св. Николай. Този ден е известен също като летен Никулден.

„Медиите често ви хулят, но вие продължавате да вършите работата си“, посочи в поздрава си към пловдивския владика и Знеполския епископ Арсений. Той подари букет цветя на Николай, а деца от епархията изпяха църковни песнопения като дар към митрополита.

„Щастлив съм, че когато свещениците при молитвите си кажат: за високопреосвещеният наш митрополит да се помолим, народът с душа и сърце отправя молитви. Това е моята сила, това е моята крепост, това е моето упование – Божията помощ и благочестивият православен народ, който Бог ми е дал“, допълни пловдивският владика.

Украински туристи също подариха дар на митрополит Николай за имения му ден. „Много сме радостни, че в Деня на победата сме в Пловдив и можем да ви поздравим с празника на св. Николай, каза техен представител“.

На литургията присъства епископът на Видинската епархия Поликарп, първи помощник на митрополит Дометиан. Сред миряните бяха ктиторът на храма Кирил Василев, областният управител Здравко Димитров и др.

Припомняме, че църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ е построена в руски стил по идея на ктитора, а видът й е като на малък храм от украинския град Николаев. Иконостасът в нея е дело на ученици от Професионалната гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, а иконите и фреските – на местни иконописци.

 

Подобни статии

Top