Владиката служи в Куклен, курбан за Голяма Богородица в Бачковския манастир

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествена литургия в Куклен в деня на един от най-големите християнски празници – Успение Богородично. Днес владиката пристига в града и ще служи в църквата „Успение на Пресвета Богородица”, съобщиха от общинската администрация. Литургията започва от 9.00 часа и на нея са поканени всички хора, които имат желание да присъстват.

В Пловдив тържествена литургия за празника в църквата „Успение на Св. Богородица“ ще отслужи Знеполският епископ Арсений. Службата ще започне също в 9.00 ч.

Овчи курбан с 200 кг. месо за над 5 000 миряни е подготвил Бачковският манастир за храмовия си празник на Голяма Богородица. Раздаването на курбан е традиция в обителта, която и тази година ще остане отворена денонощно за хилядите богомолци, които започнаха да се стичат към манастира още от 14 август. Курбанът ше започне да се раздава в 12 часа, като преди това ще бъде осветен.

И тази година в Бачковския манастир се чакат хиляди поклонници за Голяма Богородица. По данни на полицията от минали години миряните, посетили обителта в дните около големия християнски празник, са между 10 000 и 15 000 души.

Храмът и манастирът ще бъдат отворени непрекъснато от сутринта на 14 август до късно вечерта на 15 август, докато има посетители, съобщи игуменът на манастира отец Симон. Той допълни, че всички богослужения ще се извършат с певческото участие на сборна формация на църковни певци от цялата страна. От манастирското братство са осигурили и постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране на сигурността на посетителите.

 

Подобни статии

Top