Владимир Темелков откри форум, организиран от Световната банка 

Заместник-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики

в Община Пловдив Владимир Темелков откри първото национално събитие в рамките на проект за подобряване на институционалния капацитет за прилагане на интегрирано териториално развитие в България.

Той се изпълнява по споразумение за техническа помощ между Световната банка и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

„Радваме се, че сте избрали именно нашия град за това първо подобно събитие. Пловдив и регионът са едно цяло и доказателство за това е Тракия икономическа зона, както и развитието на бизнеса в Пловдив, които го превръщат в лидер в региона. Смятам, че градът ще запази тази си позиция, защото расте и демографски“, заяви в приветствието си Владимир Темелков.

Сред участниците във форума бяха представители на Световната банка, организации от цялата страна, общини, както и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева. 

Пловдив и регионът показаха във времето, без това да е държавна политика, че бизнесът и администрацията на местно ниво могат да работят заедно и да достигат до сътрудничества, които привличат международни инвеститори“, подчерта министър Бонева. 

Форумът продължи с панелна дискусия за историята и успеха на Тракия икономическа зона (ТИЗ), в която участие взе изпълнителният директор на зоната Пламен Панчев. Той представи ТИЗ като един от най-успешните модели на публично-частно партньорство в България и като една от най-бързо развиващите се индустриални зони в Югоизточна Европа. По думите му последните планове на екипа са ТИЗ да се превърне в първата въглеродно неутрална зона в Европа до 2040 г. 

Владимир Темелков допълни, че Община Пловдив акцентира върху професионалното и дуалното обучение, тъй като индустрията е водещ икономически отрасъл в региона и има нарастваща нужда от кадри. Зам.-кметът обясни, че предимството на дуалното обучение е възможността децата да се докоснат до финалния продукт, вместо да се набляга само на теория.