Вложители в КТБ на протест пред пловдивския клон на БНБ

Около 50-на души – вложители в КТБ и служители на банката, се събраха на протест пред клона на БНБ в Пловдив на ул. „Райко Даскалов“. Повечето бяха дребни вложители, които разчитат на парите за ежедневни нужди.

Йорданка Динчева има оптика и е работодател на петима души. Взела е заеми от други банки, за да може да плати заплатите на служителите си. „В БНБ все пак трябва да ни чуят вече. Не може всеки път и всяко изказване да бъде различно. Досега аз не чух нито едно изказване на господата отгоре.“ – посочи жената.

Според Илия Зюмбюлев, който има дебитна карта, издадена от КТБ, хората са излезли на протест, защото се надяват държавата да се намеси. „В случая очакваме да се прояви поне малко държавност, защото явно такава липсва. Ние нямаме никакви институции – нито прокуратура, нито съд, изобщо като държава сме стигнали дъното“, смята мъжът. По думите му потърпевшите в Пловдив са много повече от протестиращите, но времето за организация на протеста е било много кратко.

„Парите трябват на всеки от нас. Аз имам личен влог, но той ми е нужен, а сега не мога да разчитам на парите си“, притеснена е Гергана. Васил Вънев е служител в банката. Участва в протеста, тъй като смята, че всичко се прави нарочно. „Виждам, че законът не се спазва, а банката не е в това състояние, в което го цитират  медиите.

Протестиращите обсадиха клона на БНБ, настоявайки да се започнат конкретни действия за за отблокирането на сметките им и да се набележи план за мерки и срокове, в които това ще се изпълни. Те заявиха, че засега протестът им ще остане мирен, но ако до 21 септември сметките им не бъдат отблокирани, ще пристъпят към гражданско неподчинение и ще съдят държавата.

 

Подобни статии

Top