Внимавайте с антидепресантите през лятото

Започва акция за събиране на опасни отпадъци

Приемането на антидепресанти е абсолютно противопоказно през лятото, твърди психиатърът д-р Веселин Герев. Ако те се пият през топлите месеци обикновено се получава серотонинов синдром.

В много крайни случай, когато състоянието на човека е драстично задълбочено, и е диагностициран дефицит на серотонин от психиатър, може да се предприеме лечение и то обикновено е за кратки срокове.

Приемането на тази лекарства в топло време предизвиква серотонинов блок в нервната клетка и се стига до ниво на предозиране. През лятото не е подходящо да се взимат антидепресанти по нашите географски ширини и практиката го доказва.

Като процент при мен над 85-90 % от хората се лекуват с успокоителни, а останалите, ако се налага с антидепресанти, обясни д-р Герев. Според него изписването има в летните месеци е груба грешка.

При мен идват много хора, които са предозирани от антидепресанти и тепърва трябва да се синхронизира мозъка и нивото на серетонин в клетките, каза още специалистът.

Той обясни още, че при топлинния удар, паниката, тревожността и депресията, симптомите се припокриват много и е въпрос на умения на лекаря да диагностицира правилно къде става въпрос за проблем с невромедиатора, т.е. недостиг на серототнин, и къде с неговото предозиране. За съжаление това не могат да го правят много хора, каза още д-р Веселин Герев.

Източник: Радио „Фокус“

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top