Внимание: Интензивен трафик по магистралите

Днес от 8.00 ч. до 14.00 ч. ще има две ленти за движение в посока София – Перник на път I-1 през Владая, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Целта е да се повиши безопасността на движение при засиления трафик през Владая. Временната организация на движението ще е от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол“/. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

На 27 декември – неделя, последният от четирите почивни дни около Коледа, от 14 ч. до 20 ч., ще бъде ограничено движението на товарните превозни средства над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София – Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

·        Автомагистралите;

·        път I-1 Видин – Ботевград;

·                    път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;

·        път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;

·        път I-5 Русе – Велико Търново;

·        път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;

·        път I-9 Дуранкулак – Варна – Бургас;

·        път II-18 Околовръстен път София;

·        път II-19 Симитли – Гоце Делчев;

·        път II-86 Пловдив – Смолян;

·        път II-99 Бургас – Царево.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път – път II-18 от км 0+780 до км 6+308,17, е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация.

Екипи на АПИ, ИА „Автомобилна администрация“ и пътноподдържащите фирми ще подпомагат органите на МВР в регулиране на трафика през почивните дни по пътищата в страната.

700 служители на АПИ ще бъдат дежурни по празниците. 75 екипа на агенцията ще бъдат разположени по републиканската пътна мрежа, за да съдействат за ограничаване движението на тежкотоварни автомобили в часовете, когато това е забранено. 50 екипа на Пътна полиция и Охранителна полиция ще са ангажирани с тази задача. Още 200 ще регулират трафика на възлови места в страната.

Движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 12 тона ще бъде ограничавано по автомагистралите и натоварените пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София – Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Всички областни дирекции на Министерството на вътрешните работи ще осигурят максимален брой екипи и служители. 1150 пожарникари и спасители ще бъдат денонощно на разположение в 215 точки на страната с готовност да се намесят в критични ситуации. Те са оборудвани със 161 специализирани автомобила и 6 тежки машини за извличане на аварирали автомобили

Екипите на полицията ще подпомагат организацията на движение с цел облекчаване на трафика на 29 и 30 декември 2015 г. и на 3 януари 2016 г. Контрол от тяхна страна ще бъде осъществяван през останалите от почивните дни.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ –www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища и предава информация за инциденти на тел. 112 към Спешна помощ.

Подобни статии

Top