Внимание! Нов вирус ни атакува през Фейсбук - DC news

Внимание! Нов вирус ни атакува през Фейсбук

През социалната мрежа Facebook можем да заразим компютъра или смартфона си с нов вирус. Той представлява вреден код, който от даден профил на ваш приятел в социалната мрежа с линк препраща към уеб страница или към т.нар. виртуални магазини, съобщава dariknews.bg

С кликването върху този линк става и „заразяването“. Обикновено той примамва със заглавия от типа: „Вижте какво мислят за вас вашите фейсбук приятели“, „Вижте кой е посещавал профила ви във фейсбук“, „Кой следи профила ви“ и производни.

Възможните вреди може да са много опасни – от това външно лице да поеме контрол върху устройството ни, да открадне лична или банкова информация, коментира експертът по информационна сигурност Борис Гончаров.

Ако сте кликвали върху подобен линк, сканирайте компютъра си с антивирусна програма задължително, съветва той.

Специалистът обясни, че има начин и безплатни услуги чрез уебсайтове, където да проверим даден линк дали е зловреден, или не. Един от тези сайтове за проверка е virustotal.com. Ако имате съмнение за файл, който сте свалили, и може да е засегнат, проверете го в сайта дали съдържа вирус.

„При тези методи понякога има забавяне за откриване на зловредните линкове, т.е. нещо ако е съвсем прясно, понякога може да даде информация, че няма проблем, а всъщност да се окаже, че е трябвало да мине време, за да се ъпдейтнат дефинициите за този тип зловреден код“, допълни експертът.

Подобни статии

Top