ВНИМАНИЕ! Телефонните измамници с нов сценарий

telefonni izmamnici

Телефонните измамници са нов сценарий – това предупреждават от ОДМВР.

Получените през последните месеци сигнали на потърпевши дават основание на ОДМВР Пловдив да сигнализира за нов сценарий, ползван в познатата вече телефонна схема за измами.

В случая непознат глас, представящ се за роднина, съобщава на жертвата – обикновено възрастни хора, че в момента е попаднал на много изгодна оферта за закупуване на климатици и е необходимо “да се реагира на момента” със сума пари необходима за даване на капаро или закупуването им. Обикновено трето лице е изпратено да прибере сумата от жертвите на уговорено по телефона място.

Припомняме и често ползваните досега сценарии за болен роднина или близък пострадал от пътно – транспортно произшествие.

От полицията отново припомнят основните правила, за да се избегне измамата. Първата и основна стъпка е, независимо от спешността на поисканата услуга, потърпевшите да потърсят връзка с близките си или със съсед. Добре е на възрастните хора да се напомня за подобни телефонни измами, да знаят, че в никакъв случай не трябва да споменават пред непознати или по телефона имената си и личните си данни. Те трябва да са спокойни, че не биха могли да пострадат, ако затворят телефона или в директния разговор категорично да заявят, че това е измамна схема, за която знаят.

Ако гражданин е станал жертва на измама, той или негов близък трябва незабавно да се обърне към най-близкото районно управление или да позвъни на тел. 112.

Криминалистите са категорични, че бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането и т.н.) е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top