Внимание! Телефонни измамници се представят за служители на НОИ

telefonna-izmama

Телефонните измамници стават все по-изобретателни в измислянето на нови схеми, в които да оплитат жертвите си. Най-новият сценарий, за който бяхме информирани от читатели на сайта, е представяне за служител от НОИ.

Мнимият държавен служител предлага на потенциалната жертва безплатна дебитна карта, в която трябва да бъдат внесени определена сума пари, след което върху нея ще се трупа лихва.

В понеделник през деня по най-новия сценарий телефонните мошеници се опитали да заблудят възрастна жена от с. Цалапица.

Телефонът звънна и аз вдигнах. Жена се представи за служител в НОИ и ми обясни, че от държавната институция предлагат безплатни дебитни карти. След това ме попита какви доходи получавам. Аз отговорих, че съм пенсионерка и получавам пенсия.

Тогава тя ми заяви, че това е още по-добре, само трябва да внеса сумата от 200 лв, а годишната лихва ще е в размер на 3%. Каза ми също така, че това са „бели пари за черни дни, разказва 76- годишната жителка на пловдивското село.

След като чула фразата „бели пари за черни дни“ възрастната жена веднага се усъмнила и затворила телефона.  По този начин бабата успяла да се отърве от измамниците.

Розалия Джинева, директор на РУСО-Пловдив, опроверга информацията за „новата услуга“.

Това е най-вероятно нова телефонна измама. Не предлагаме такава услуга и никога не сме предлагали, категорична бе Джинева.

Според началника на сектор „Криминална полиция“ към ОД МВР – Пловдив Николай Кирков, точно такъв сценарий за телефонна измама до момента не е постъпвал като сигнал.

Той каза още, че това не е първият случай, в който измамниците се представят за служители на НОИ.

Преди време схемата беше с обещаване за повишение на пенсията след като „служител“ от НОИ поиска от „жертвата“ да депозира определена сума пари при уговорена лична среща, добави още Николай Кирков.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top