Внуците на 100-годишния дядо Христо: Отне му 100 години да изглежда така добре (СНИМКИ)

11051624_10203416342640259_358589560_n

100-годишния си юбилей отпразнува на днешния петък – 13-ти, сред близки и приятели Христо Проев. Столетникът получи поздравителен адрес и специална торта от зам.-кмета на район Южен Мария Узунова. Уважиха го също общински съветници и много съседи и съкварталци.

Дядо Христо днес бе щастлив, че го заобикалят всичките му роднини. Категоричен е, че най-важното, за да достигнеш сто години, е да си добър човек и да не спираш да работиш.  Според него рецептата за дълголетие е малко червено винце, собствено производство. Пийва само по една чашка. Казва, че до скоро пийвал и ракийка, но вече не, защото кръвното му било високо. Замезва с шопска салата, а всяка сутрин започва деня си с млечна попара.

Семейството на дядо Христо се преселило в пловдивския квартал „Кючук Париж“ от Гръцка Македония, когато бил на 8 години – през 1923 година.

Работил съм много и най-различна работа. Години съм ходил и в Геоложки проучвания съм работил, и в тютюнева фабрика съм бил, цигарена и в търговията, обяснява дълголетникът. Живея нормален живот, не обичам кавгата и това е, допълва Христо Проев.

Съпругата му починала преди пет години, но край него днес бяха трите му деца, петте внуци и шестте правнуци. Всички те се надпреварваха да се снимат с него и да разказват спомените си.

Евелина Проева е дошла чак от Канада за рождения ден на дядо си.  Разказва, че той е човек със силно желание за живот, човек, който винаги с радост е гледал на живота и хората около него –  активен, турист, работлив.

Евелина подари на дядо си специална тениска, на която пише „Отлежал сто години“, придружена с картичка с надпис „Отне ми сто години да изглеждам така добре“. Тя и близките на дядо Христо вдигнаха наздравица за юбилея му, а столетникът духна свещичките на голямата празнична торта.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top