Водещи аутсорсинг компании се събират в Пловдив - DC news

Водещи аутсорсинг компании се събират в Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев ще открие днес еднодневен бизнес форум „Outsourcing Destination Bulgaria“. Организатори на конференцията са Община Пловдив и „Индъстри Уоч“ в партньорство с Българската аутсорсинг асоциация, Българската агенция за инвестиции, ИКТ Клъстер Пловдив и Българската асоциация на софтуерните компании.

Много от водещите компании в сектора ще се представят с лектори в конференцията. Очаква се на форума да присъстват над 220 участници.  Главна цел на събитието е да се повдигнат актуалните въпроси за човешкия капитал и необходимите компетенции, сътрудничеството между IT и аутсорсинг бизнеса и образователните институции, както и възможностите за инвестиции извън пределите на столицата. Във форума ще участват ректори, преподаватели и студенти, както и представители на държавата и местните власти.

Пловдив е вторият най-голям притегателен център в България за инвестиции в информационните технологии и аутсорсинг на бизнес процесите и се стреми към разкриването на поне 5 хиляди нови работни места в сектора в следващите години.

Към днешна дата в IT и BPO (business process outsourcing) сектора в Пловдив работят над 3 000 души и създаването на работни места за младите и талантливи висшисти е сред най-големите приоритети на местното управление. Това е и най-бързо растящата индустрия в Пловдив, като потенциалът е сериозен и голяма част от водещите компании вече имат офиси в града.

Пловдив става все по-атрактивен и заради новите офис проекти, които се реализират в момента и същевременно по-ниската с 30% наемна цена от тази в столицата.

Аутсорсинг индустрията бележи изключително бърз растеж в България. Тя генерира около 3% от БВП на страната, като това е най-бързо развиващият се сектор на българската икономика. През последните 4 години приходите от аутсорсинг в България са се увеличили с 60%, а броят на заетите в аутсорсинг компании у нас към момента е над 22 000 души. Годишно секторът генерира приходи за около половин милиард евро. Секторът е нараснал с 40% през 2011г. спрямо предходната година, а през 2012г. – с 13 на сто.

 

Подобни статии

Top