Храмов празник в манастир „Свети Кирик и Юлита“

Празникът на свети свети Кирик и Юлита се почита от Православната църква на 15 юли. По традиция на този ден пред портите на едноименния манастир отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград, служи водосвет.

Света Юлита е от род на римски царе. Овдовяла на млади години. Тя била вярваща и кръстила сина си Кирик веднага след рождението му, а като станал на три години, го научил на молитва. Но император Диоклетиан започнал да преследва християните. Юлита не могла да се скрие и била изведена със сина си на съд. Управителят я попитал за нейното име, род и отечество. Тя се нарекла само християнка. Управителят тогава отнел сина и заповядал да я бият с волски жили. Детето жално гледало майка си, плачело. Управителят се опитал да го погали, но Кирик с висок глас извикал: „Аз съм християнин, пусни ме при мама!“. И взел с ръчичките си да драска управителя, като отвръщал лице от него.

Озлобеният управител го блъснал, Кирик паднал надолу и, удряйки главичката си по каменните стъпала, обагрил това място с кръвта си и предал Богу своята света и невинна душа. Виждайки как Кирик пострадал преди нея, света Юлита се изпълнила с радост и поблагодарила на Бога, че нейният син се удостоил с мъченически венец. След много мъки и Юлита била посечена с меч. Това станало в 304 г.

Телата на пострадалите за Христа майка и дете били хвърлени без погребение да бъдат изядени от зверове. Но две слугини през нощта ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя показала на вярващите мястото, където били погребани мъчениците, и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата „Света Богородица“.

 

Подобни статии

Top