Военен преврат в Турция, танкове затвориха летище Ататюрк

Генералният щаб на въоръжените сили в Турция обяви, че изземва властта, съобщава Вести.RU. Според официално изявление на военните в южната ни съседка, правителството в Турция е отстранено.

По-рано премиерът на Турция Бинали Йълдъръм съобщи, че групировка военни се  опитват да извършат в страната военен преврат, съобщи РИА Новости. Министър-председателят обеща, че виновниците ще бъдат наказани.

Над Анкара в момента летят военни самолети и въртолети, а по информация на някои медии се чуват и изстрели в района на Генералния щаб на армията. Към сградата се отправят множество линейки.

Същевременно на летище Ататюрк има танкове, а всички полети са отменени.

Междувременно военните въведоха комендантски час и обявиха военно положение в цялата страна. Не работи държавната телевизия, затворено  е движението по мостовете над Босфора.

Генералната прокуратура на Турция поиска арест на организаторите на преврата и обяви, че случващото се е опит за държавен преврат.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов обяви от профила си във Фейсбук: „Проведох разговори с председателя на ДАНС, държавната служба за разузнаване, с министъра на външните работи и с министъра на вътрешните работи, и с всички ръководители на специализирани служби. Причината е ситуацията в съседна Република Турция. Наредих на всички служби да следят ситуацията и своевременно да докладват. Граничната полиция е засилила патрулите по границата. Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания в Турция“.

Снимка: АР
Превод: DCNEWS

 

Подобни статии

Top